Начин на приготвяне
Пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и ванилията.
Към него добавете едно яйце, един жълтък, захарта и студеното краве масло на парчета.
Замесете меко, маслено тесто, което приберете в хладилник за 1 час. Нарежете ябълката на резани и поръсете с 1 с.л. кафява захар и няколко капки лимонов сок.
От охладеното тесто за пай си отделете малка част, колкото юмрук, а останалата разточете на парче хартия за печене с дебелина 3-4 мм.
Прехвърлете листа хартия с тестото в тавичка за пай 20 см, като оформите висок борд. Надупчете дъното с вилица.
Изсипете конфитюра и подравнете. Разточете отделеното тесто. Прехвърлете го до средата на пая, а в останалото празно място наредете резаните ябълка в редички.
Намажете тестото за пай с разбития за кратко белтък.
Изпечете ябълковия пай на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар.
Охладете на решетка, преди да нарежете италианския селски пай с ябълки!
Да ви е сладко!