Чудни еклери с пухкав крем

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
35
344
105
76
14/01/2021
"По този начин обичаме еклерите - големи, с пухкав крем и да са повече"
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 305
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • ЗА ЕКЛЕРИТЕ
  • вода - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч. (или 50/50 масло/олио)
  • брашно - 2 ч.ч.
  • яйца - 8 бр. (зависи от големината им)
  • сол - 1 щипка
  • ЗА КРЕМА
  • мляко - 1 л
  • захар - 250 г
  • брашно - 4 с.л.
  • пшенично нишесте - 2 с.л. или нишесте ванилия
  • ванилия
  • масло - 75 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сложете водата и олиото. Оставете да заврат, щипка сол и добавете брашното, като бъркате непрекъснато. Получава се гъста смес. Отстранете от котлона.

След като сместа изстине, се добавят едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбърква (използвах миксер за по-гладка смес и за по-бързо).

Сместа става гъста и лепкава. В намаслена или покрита с хартия за печене тава се поставя с лъжица от тестото за еклери или се шприцоват.

Не е нужно специално оформяне, защото при печенето еклерите заемат своята форма.

Еклерите се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути, ако са по-големи, може времето да се увеличи. Без да се отваря фурната се пекат.

Ако искате, може да намажете с разбито яйце и 1 лъжичка вода еклерите за лъскавост, но не е задължително.

Слагате изброените продукти за крема в съд и на котлона, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркате, добавяте маслото и ванилията и сваляте от котлона.

Поизстиналите еклери се разрязват по средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем. Кремът за еклери няма опасност да се разтече, защото сладкишите се слепват.

Готовите чудни еклери с пухкав крем се поръсват с пудра захар със заливка от шоколад или с карамелен сос.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар