Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Препечено и хрупкаво апетитно пиле

Препечено и хрупкаво апетитно пиле

ЧародейкатаЧародейката
Новак
47344819204
Препечено и хрупкаво апетитно пиле
Снимка: Чародейката
1 / 2
23/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Златистата и хрупкава коричка прави това пиле да изглежда още по-апетитно"

Необходими Продукти

  • пиле - 1. 7 кг цяло (охладено)
  • масло - 60 грама
  • зехтин - 1 к.ч. за готвене или олио
  • черен пипер - 1 к.л. на зърна
  • розов пипер - 1/2 к.л. на зърна
  • бял пипер - 1/2 к.л. на зърна
  • червен пипер - 2 ч.л. пушен
  • розмарин - стрък
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете пилето, ако има някакви останали перушини. Хубаво го измийте със студена вода и внимателно го разрежете с остър нож през средата на гръбната кост.

Сложете пилето в обикновена тава (или керамична), в която сте сложили хартия за печене.

С пръсти отлепете кожата откъм гърдите, започвайки от шията и продължавайки в посока към бутчетата.

Смелете белия, розовия и черния пипер. Смесете ги със солта и зехтина и разбъркайте до получаване на ароматна кашичка.

Натъркайте с тази смес пилето от всички страни, като дори слагате под кожата му. Бъдете старателни и втривайте добре от ароматните подправки, за да се разпределят навсякъде равномерно.

От пушения червен пипер слагайте само в джоба между месото и кожата, хубаво разпределете и върху него сложете и половината от маслото, нарязано на тънки филийки.

Така пиленцето ще се овкуси чудесно и същевременно червеният пипер няма да загори по време на печенето.

Оставете така маринованото пиле за няколко часа, а най-добре цяла нощ, в хладилник. Щом наближи времето за готвене го извадете. Сложете цялото пиле в тавата, като кожата е нагоре, а под него пъхнете стръка розмарин.

Нарежете и останалата част от маслото и го разпределете отгоре върху пилето. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и сложете пилето да се пече до получаване на златисто-кафява коричка. Необходим е около час и малко повече - зависи от това колко е голямо пилето.

Щом опитате това вкусно пиле, ще продължите да си приготвяте само по тази рецепта - много е вкусно и сочно.

Препеченото и хрупкаво апетитно пиле е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: