Начин на приготвяне
Първо почистете пилето, ако има някакви останали перушини. Хубаво го измийте със студена вода и внимателно го разрежете с остър нож през средата на гръбната кост.
Сложете пилето в обикновена тава (или керамична), в която сте сложили хартия за печене.
С пръсти отлепете кожата откъм гърдите, започвайки от шията и продължавайки в посока към бутчетата.
Смелете белия, розовия и черния пипер. Смесете ги със солта и зехтина и разбъркайте до получаване на ароматна кашичка.
Натъркайте с тази смес пилето от всички страни, като дори слагате под кожата му. Бъдете старателни и втривайте добре от ароматните подправки, за да се разпределят навсякъде равномерно.
От пушения червен пипер слагайте само в джоба между месото и кожата, хубаво разпределете и върху него сложете и половината от маслото, нарязано на тънки филийки.
Така пиленцето ще се овкуси чудесно и същевременно червеният пипер няма да загори по време на печенето.
Оставете така маринованото пиле за няколко часа, а най-добре цяла нощ, в хладилник. Щом наближи времето за готвене го извадете. Сложете цялото пиле в тавата, като кожата е нагоре, а под него пъхнете стръка розмарин.
Нарежете и останалата част от маслото и го разпределете отгоре върху пилето. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и сложете пилето да се пече до получаване на златисто-кафява коричка. Необходим е около час и малко повече - зависи от това колко е голямо пилето.
Щом опитате това вкусно пиле, ще продължите да си приготвяте само по тази рецепта - много е вкусно и сочно.
Препеченото и хрупкаво апетитно пиле е готово.