Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Торта Карамелената целувка на теменужка

Торта Карамелената целувка на теменужка

Торта Карамелената целувка на теменужка
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Раздаваме много карамелени целувки с тази страхотна торта за специален повод"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 4 с.л. гореща
  • какао - 3 с.л.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • за сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • за крема
  • краве масло - 125 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • какао - 2 с.л.
  • жълтъци - 3 бр.
  • за глазурата
  • белтъци - 3 бр.
  • захар - 5 с.л. + 3 с.л. за карамелизиране
  • за декорация
  • теменужки
  • швейцарски меренг
  • бонбони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбиваме яйцата. Добавяме последователно захарта, горещата вода, какаото и брашното.

Изсипваме сместа в тава (26 см) и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути. Проверяваме с клечка дали е готов тортеният блат.

След като изстине, сиропираме с топъл сироп от захар и вода.

За крема:

В касарола слагаме краве масло, пудра захар, какаото и жълтъците. Слагаме на котлона и бъркаме непрекъснато.

Готвим до сгъстяване и получаване на гладък крем. Оставяме да изстине и намазваме сиропирания блат.

За глазурата:

Разбиваме 3 белтъка с 5 с.л захар. Сместа трябва да е разбита хубаво като за целувки.

Карамелизираме 3 с.л. захар и когато започне да ври, веднага я прибавяме към белтъците на тънка струйка, като бъркаме непрекъснато с миксера.

С глазурата намазваме какаовата торта, като не заглаждаме, а с лъжица издърпваме нагоре да се получат връхчета.

Тортата декорираме с теменужки, швейцарски меренг и карамелени бонбони Карамел и Виолетка.

За декорацията:

Бонбоните натрошаваме на ситно.

В тава с хартия за печене поръсваме от натрошените бонбони.

Карамелизираните в правоъгълна форма, а Виолетките в кръгла.

Разтопяваме за 10 минути във фурната.

Докато са топли и меки кръглите, ги оформяме на кошничка (внимавайте, че парят), а правоъгълните начупваме и лепим отстрани на тортата.

Торта Карамелената целувка на теменужка - прекрасна за всеки празник и специален повод!

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: