Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта със рози и захаросани теменужки

Торта със рози и захаросани теменужки

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Торта със рози и захаросани теменужки
Снимка: Диана Андрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Торта, за каквато може всеки да си мечтае - с рози и захаросани теменужки"

Необходими Продукти

  • За 1 блат
  • брашно - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - ½ ч.л.
  • сол - ¼ ч.л.
  • маточина - 2 с.л.
  • лимонова кора - 2 с.л. настъргана
  • масло - 125 г меко безсолно
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - ¾ ч.л.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л + 180 мл за разтваряне на нишестето
  • нишесте - 2 пакетчета натурално или с аромат ванилия
  • ванилия - 3 - 4 пакетчета или 1 ампула течна
  • захар - 1 ч.ч.
  • За украса
  • захарно тесто
  • захаросани теменужки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително загрявам фурната на 160 градуса.

В малка купа смесвам брашното, содата, солта, маточината и лимоновата коричка.

В друга купа внимателно разбивам с миксер маслото. Постепенно добавям захарта и ванилията. Един по един добавям жълтъците и разбивам сместа хубаво след всяко яйце.

Добавям половината брашно. Разбърквам и добавям млякото и лимоновия сок. Накрая добавям останалото брашно.

В медна купа разбивам белтъците на сняг. Добавям ги към тестото за блат.

Намаслявам и набрашнявам форма за блат и слагам сместа в нея - аз приготвям 2 блата и права двойна доза, която я разпределям в 2 форми. Пека блатовете в средата на фурната около 45-55 минути или докато покафенеят. Охлаждам ги хубаво.

И двата блата сиропирам с малко затоплено прясно мляко, подсладено с малко захар.

За крема:

Разтварям нишестето в 180 мл прясно мляко или вода. Слагам 1 л прясно мляко да заври заедно със захарта. Добавям разтвореното нишесте като непрекъснато бъркам. Слагам и ванилията и бъркам до сгъстяване на крема.

Крема разпределям между двата блата и отгоре.

Украсявам тортата с фондан и карамелизирани теменужки.

Оставете в хладилника за 1 нощ, за да стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Ехаас, страхотна е
07.12.2018 12:28