Начин на приготвяне
Почистените от вътрешностите пъстърви измийте и подсушете добре. Кожата също трябва да е добре почистена. Тъй като ще ги пържим цели, те трябва да са по-малки, за да се сготвят бързо, а и всяка да служи за индивидуална порция.
В коремчетата на рибите изцедете и втрийте лимонов сок, след това сол и бял пипер. Поставете по една смачкана скилидка чесън и стръкче мащерка. Със сол и пипер натрийте и от външната страна на рибата.
За гарнитура аз приготвих чипс от рукола, който дава вид на морски водорасли и освен че е вкусен, прави интересен ефект на поднесеното плато.
За да го направите, загрейте зехтин на умерен огън, пуснете другите две скилидки чесън и след това руколата. Тя за секунди ще се запържи и листенцата ще станат хрупкави. Извадете с решетъчна лъжица и разпределете на тънък пласт върху кухненска хартия, която да поеме мазнината.
Може да изпържите рибата в същата мазнина, която е добре ароматизирана, или пък да си загреете отделно олио.
Оваляйте целите пъстърви в брашно и сложете в загрятата на умерен огън мазнина. Пържете до златиста коричка от двете страни.
Поднесете пържената цяла пъстърва с хрупкавия чипс от рукола и пресни чери доматки.
Добър апетит!