Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена Риба»Пържена цяла пъстърва

Пържена цяла пъстърва

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пържена цяла пъстърва
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
01/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Една от най-вкусните риби - пържена пъстърва, добавете чаша бира и щастието ще е пълно"

Необходими Продукти

  • пъстърва - 2 бр. 250 г всяка (почистена)
  • чесън - 4 скилидки
  • лимони - 1/2 бр.
  • мащерка - 2 стръка
  • бял пипер - 4 щипки, смлян
  • сол - на вкус
  • брашно - царевично или обикновено за овалване
  • олио - за пържене
  • За гарнитура
  • рукола - 4 шепи
  • зехтин - за пържене на чипс от руколата
  • чери домати - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените от вътрешностите пъстърви измийте и подсушете добре. Кожата също трябва да е добре почистена. Тъй като ще ги пържим цели, те трябва да са по-малки, за да се сготвят бързо, а и всяка да служи за индивидуална порция.

В коремчетата на рибите изцедете и втрийте лимонов сок, след това сол и бял пипер. Поставете по една смачкана скилидка чесън и стръкче мащерка. Със сол и пипер натрийте и от външната страна на рибата.

За гарнитура аз приготвих чипс от рукола, който дава вид на морски водорасли и освен че е вкусен, прави интересен ефект на поднесеното плато.

За да го направите, загрейте зехтин на умерен огън, пуснете другите две скилидки чесън и след това руколата. Тя за секунди ще се запържи и листенцата ще станат хрупкави. Извадете с решетъчна лъжица и разпределете на тънък пласт върху кухненска хартия, която да поеме мазнината.

Може да изпържите рибата в същата мазнина, която е добре ароматизирана, или пък да си загреете отделно олио.

Оваляйте целите пъстърви в брашно и сложете в загрятата на умерен огън мазнина. Пържете до златиста коричка от двете страни.

Поднесете пържената цяла пъстърва с хрупкавия чипс от рукола и пресни чери доматки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: