Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зеленчукова Салата»Салата с печени зеленчуци с аквафаба майонеза

Салата с печени зеленчуци с аквафаба майонеза

Салата с печени зеленчуци с аквафаба майонеза
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
03/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • червено цвекло - 1 бр. средно голямо
  • картофи - 2 бр. големи
  • моркови - 2 бр. средно големи
  • карфиол - 1 ч.ч. начупен
  • шарлан - 4 с.л., слънчогледово масло
  • хималайска сол - около ½ равна ч.л.
  • черен пипер - 1/3 равна ч.л. смлян
  • кимион - 1/3 ч.л. смлян
  • босилек - 1 ч.л., сушен и стрит
  • За аквафаба
  • аквафаба - 50 мл, нахутена вода от консерва
  • олио - 100 мл, растително масло
  • нахут - 2 с.л., от буркан или консерва
  • лимонов сок - 1 с.л., на вкус
  • хималайска сол - 3 щипки на вкус
  • черен пипер - 1 щипка смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецепта за уникална, невероятно вкусна и засищаща салата от печени зеленчуци и домашна веган майонеза - дресинг!

Подготвяме зеленчуците за печене, като начупваме карфиола на средно големи парченца - около 1 чаена чаша бонзайчета; обелваме, измиваме и нарязваме на средно големи дебели пръчици 2 бр. големи картофи и 1 средно голямо червено цвекло, а морковите - на кръгчета.

Разбъркваме ги с подправките: фина хималайска сол – около ½ равна ч.л., смлян черен пипер – 1/3 равна ч.л., смлян кимион – 1/3 ч.л., сушен и стрит босилек – 1 ч.л. и 4 супени лъжици нерафинирано слънчогледово масло – шарлан.

Подреждаме ги в голяма тава върху хартия за печене и ги изпичаме на загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути до златист загар продуктите за нашата зеленчукова салата.

През това време в каната на пасатора сипваме съставките за майонезата (без олиото) – аквафаба (нахутена вода от буркан), прясно изцеден лимонов сок, нахут от буркан, хималайска сол и смлян черен пипер.

Пасираме 1 минута и добавяме олиото на малка струйка, продължавайки пасирането, до получаване на гъст сос – веган майонеза от нахутена вода. Ако е необходимо, добавяме щипка хим. сол – на вкус.

Поднасяме чудно вкусната салата с печени зеленчуци с аквафаба майонеза в керамична салатиера, по желание разбъркана или отделно в сосиерка.

Сервираме майонезения дресинг!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: