Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Яйчен крем»Традиционен крем Каталана

Традиционен крем Каталана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Традиционен крем Каталана
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Невероятен десерт от испанската кухня - Традиционен крем Каталана"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 литър
  • жълтъци - 10 бр.
  • захар - 300 г (100 от тях за карамелизиране)
  • канела - 1 пръчка
  • ванилова захар - 1 ч.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • портокалова кора - от 1/4 портокал
  • нишесте - 40 г царевично
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиционният испански крем Каталана идва от област Каталуния, което се подразбира от името му.

Често е бъркан с френския крем Брюле, но това се дължи единствено на факта, че си приличат на вид. Действително двата крема са различни и всеки познавач ще го забележи, дори само виждайки продуктите, които се използват за единия и другия крем.

В крем Каталана се слага само прясно мляко, докато Брюле се прави със сметана или 50/50 мляко и сметана.

В испанския крем присъстват и аромати като канела и кори от цитруси, които в Брюлето отсъстват.

Добавката на малко нишесте също е отличителна черта на крем Каталана. Тук е важно да отбележа, че в някои рецепти грешно се изисква не царевично нишесте, а брашно и това много изменя оригиналната консистенция на истинския крем Каталана. Затова не заменяйте нишестето с царевично брашно, ако искате автентичен резултат.

След това кратко пояснение, ето и описанието как да приготвите крем Каталана.

Загрейте млякото с цитрусовите кори и канелата. Когато е готово да заври дръпнете от огъня и оставете температурата да спадне до 90-100 градуса. Прецедете, за да се отстранят корите лимон и портокал, както и канелата.

Разбийте жълтъците с нишестето, ваниловата захар, 200 грама от нормалната. В началото сместта ще изглежда гъста, но докато бъркате енергично, захарта ще се разтопява и ще се втечни.

Сложете част от яйчената смес при млякото и върнете на котлона при слаб огън - 90 градуса, добавяйки и останалите жълтъци при непрестанно бъркане.

Варете крема 13 минути, бъркайки. Бавно ще се сгъсти, затова имайте търпение и ако е нужно увеличете времето с 1-2 минути.

Разсипете вкусния яйчен крем в плитки формички от глина, стъкло или порцелан (традиционно се сервира в глинени, но може и в по-различни и модерни съдчета, стига да са плитки).

Оставете за минимум 20 минути да изстинат. Най-добре за около 4 часа в хладилник, но това е, ако разполагате с време.

Поръсете изстиналия и стегнал крем с останалите 100 грама захар и я карамелизирайте с кухненска горелка.

Поднесете автентичния крем Каталана веднага след като карамелизирате захарта, за да бъде хрупкава коричката.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: