Начин на приготвяне
Желатинът се разтваря в част от прясното мляко да набъбне. След като течността се е сгъстила, се поставя на водна баня в купичка с вода на котлона да се втечни на слаб огън и се оставя настрана.
В малка тенджерка се поставят течната сметана, другата част от прясното мляко, чиата и захарта се разбъркват. Добавя се ваниловата захар. Поставя се на котлона и се бърка непрекъснато, докато захарта се разтвори.
Преди да заври сместа се изключва котлона. Добавя се течният желатин. Разбърква се добре. Сместа се оставя настрана до пълното и охлаждане.
Периодично се разбърква. Сместа за панакота се разпределя в подходящи купички, които се прибират в хладилника за минимум 4 часа.
За да се извади желирания десерт лесно от формичките трябва, всяка от тях да се потопи за кратко в гореща вода. Формичките се обръщат върху чинийка и се украсява с топинг боровинки.
Панна кота с чиа е сладко и неустоимо изкушение.