Начин на приготвяне
Картофите, лукът и морковът се почистват и нарязват на едро. По-дребните картофи може да се оставят цели. Слагат се в глинен гювеч, заедно с нарязаните печени чушки, червен пипер и се объркват с малко олио.
Пилешкото месо се нарязва на порции и поръсва със сол. Нарежда се между зеленчуците, прибавят се подправките-целите зърна бахар, черен пипер и дафиновият лист. Слага се главата чесън, разрязана на половина, на две равни части.
В гювеча се налива червено вино и една водна чаша вода. Гювечът с месо се похлупва и поставя в студена фурна.
Чомлекът се готви през първият половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса. Пече се още около час и половина, или докато пилешкото месо започне да се отделя от кокала.
Бански чомлек с пилешко, който можем да сервираме със зимна салата.