Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пълнен лук»Пълнен лук с млечно-зеленчукова плънка

Пълнен лук с млечно-зеленчукова плънка

Пълнен лук с млечно-зеленчукова плънка
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
3
"Ястие с чудесна комбинация от зеленчукова сладост и млечна сочна плънка!"

Необходими Продукти

  • лук - 3 много големи глави
  • плънка
  • тиква - ½ ч.ч. кубченца
  • карфиол - ½ ч.ч. начупен
  • картофи - 1 бр. среден
  • моркови - 1 бр. среден
  • магданоз - няколко стръка (1 - 2 с.л нарязан)
  • лук - 1 - 2 с.л. нарязан (от срединката на главите)
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л. (2% масленост)
  • хималайска сол - около 2/3 ч.л. на вкус
  • черен пипер - ¼ ч.л. млян
  • червен пипер - ¼ ч.л.
  • чубрица - 1 щипка
  • босилек - 1 щипка (сушен и стрит)
  • типово брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме големите лучени глави, измиваме ги и ги сваряваме за около 20-25 минути в тенджера с вода, така че да ги покрива.

Щом са сварени и вече омекнали, ги изваждаме от водата, изрязваме долния край, където са били коренчетата, а от горния край изрязваме малки капачета, които по желание може да използваме за декорация на ястието накрая.

Изваждаме средината на лучените големи глави, така че да се получат дебели стабилни лучени купички от 2 слоя на лука. Подреждаме ги на отстояние едни от други в тавичка, като няма проблем, че от долната страна на лука също има отвор.

Приготвяме зеленчуците за плънката, като обелваме и нарязваме на ситни кубченца тиквата, картофа и моркова, а карфиола начупваме на малки парченца.

В тенджера с около 3-4 см вода на дъното и кошница за готвене на пара, сипваме зеленчуците и захлупваме с капак.

Сваряваме ги на пара, докато омекнат, но още са стегнати (твърдо сварени), за да не станат на пюре при разбъркването на плънката.

Прехвърляме сварените зеленчуци в удобна купа за разбъркване и към тях добавяме на ситно нарязаните - пресен магданоз и малко от срединките на издълбаните сварени лучени глави.

В друг съд с помощта на вилица разбъркваме заедно яйцето, киселото мляко, подправките на вкус – хималайска фина сол, черен млян пипер и червен пипер и накрая сгъстяваме сместа с малко типово брашно.

Прибавяме млечната смес към зеленчуците и равномерно разбъркваме всичко заедно.

Пълним лучените купички в тавата с плънката догоре и заравняваме да не стърчат зеленчуци отгоре. Наливаме около лука вода на дъното на тавата (около 2 см) и печем апетитния пълнен лук във фурната на 200 градуса за около 50 минути до златиста коричка. След като са готови, може внимателно да премахнем най-външната препечена люспа на лука, тъй като става леко жилава след изпичането, но е въпрос на вкус.

Поднасяме още топли и ароматни пълнените лучени глави по желание украсени с техни капачета (връхчета).

Много вкусен и в същото време нежен на вкус – пълнен лук с млечно-зеленчукова плънка, която когато разрежем лука на две, се вижда колко е красива като шарена мозайка.

Ястие с чудесна комбинация от зеленчукова сладост и млечна сочна плънка!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: