Начин на приготвяне
Корите се разточват. Пиперките се почистват от семето и се нарязват на ивички. Патладжанът се нарязва на тънки кръгчета и се поръсва със сол, оставя се да престои 20 минути, за да се отдели горчивият сок.
Две кори се нарязват на 15 квадрата и всеки от квадратите се намазва с разтопено масло. Слагат се в малки формички, като се притискат към стените. Неизползваното тесто се държи под влажна кърпа (или фолио), за да не изсъхва.
Формичките с тестото (кошничките) се слагат в предварително загрята до 180 °С фурна и се пекат 10 минути до златистокафяв цвят. Оставят се да изстинат във формичките.
Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета. Патладжанените кръгчета се изплакват, подсушават се и се разрязват наполовина. Лукът и чесънът се запържват в зехтина до омекване.
Прибавят се пиперките, тиквичките и патладжаните. Слагат се с цялото стръкче мащерка и захарта и зеленчуците се пържат на слаб огън 20 мин.
Подправят се с оцета, посоляват се и се поръсват с черен пипер на вкус. Зеленчуковата смес се разпределя в кошничките и се поръсва с нарязания босилек. Поднася се веднага