Начин на приготвяне
Почистете лука от люспите. С тънък нож или лъжица издълбайте вътрешността. Бланширайте лука, като го пуснете в тенджера с вряла вода за около 5 минути.
С помощта на решетъчна лъжица го извадете.
Морковът се обелва, настъргва се и се запържва в горещо олио, към него се добавя издълбаната част от лука (нарязана на ситно), ориза, доматеното пюре и подправките, и се пържи за още около минута.
След това се долива 450 мл вода и се готви докато оризът набъбне и поеме водата.
Издълбаните глави лук се пълнят със готовата смес.
Пълненият лук се подрежда в тава, налива се два пръста вода и ястието се пече в загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.
Пълненият лук с постна плънка е готов.