Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Диетично ризото с пуешко и диви гъби

Диетично ризото с пуешко и диви гъби

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Диетично ризото с пуешко и диви гъби
Снимка: Ivelina
1 / 3
18/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Можем да сме на диета и да се храним вкусно - ето ви пример с това диетично ризото с пуешко и гъби"

Необходими Продукти

  • сушени манатарки - 50 г или други по желание
  • масло - 50 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • глава лук - 1 малка, обелен и нарязан на ситно
  • ориз - 350 г за ризото Арборио
  • чесън - 2 скилидки, обелени и нарязани на ситно
  • бяло вино - 175 мл или бульон за деца
  • морска сол
  • черен пипер
  • пуешки бульон - 1.3 л домашен или зеленчуков
  • пуешко месо - 400 г варено, нарязано
  • пармезан - 50 г, настърган на ситно по желание
  • магданоз - шепа нарязани листа
  • кафява печурка - 250 до 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако ползвате диви сушени гъби, първо ги накиснете във вряла вода - 500 мл за 20 минути, след това изцедете течността, изхвърлете последните 3 супени лъжици течност (понякога сушените диви гъби могат да имат песъчинки).

Докато те се накиснат, имате време да сварите бульона от нарязаните пуешки хапки в 1 и 1/2 л вода със зеленчуци по избор, (лук, целина, морков, праз, пащърнак, корен магданоз и др.) Това ще ви отнеме около 25 мин.

След 20 - 25 минути накълцайте накиснатите гъби и ги оставете настрана.

Почистете кафявите печурки от пръста или повредените части и ги нарежете на филийки или парчета.

Докато се вари бульонът и се хидратират сушените гъби, си пригответе печурките. В отделен тиган с малко масло запържете нарязаните печурки до омекване и зачервяване.След като се сготвят, добавете ги, към вашето ризото заедно с манатарките, голяма шепа нарязан магданоз, 1 ч.л. масло, сол и черен пипер

За да направите ризотото с гъби, добавете половината масло в тенджерата със зехтина, загрейте на умерен огън и запържете лука, докато омекне, но не да се зачерви, добавете хидратираните гъби и гответе за 2 минути, разбъркайте ориза и чесъна и гответе още 1 минута при непрекъснато разбъркване, като се уверите, че оризът е покрит с лука и олиото.

Залейте виното и го оставете да кипне, докато се изпари, подправете добре с морска сол и черен пипер. Започнете да добавяте една четвърт от бульона, оставете ориза да къкри, като често разбърквате, докато оризът поеме цялата течност.

Повторете процеса, докато се изразходва целият бульон; оризът трябва да е кремообразен и пухкав, добавете парчетата сварена пуйката и продължете да бъркате, докато оризът се свари и пуйката се загрее отново в сместа.

Ако оризът все още е малко суров, добавете още бульон или вода. Ако се притеснявате от този начин на приготвяне на ориза, просто изсипете горещ бульон 1 л и гответе на слаб котлон до сваряването му. Следете как се поема от ориза!

Свалете тигана от котлона; добавете останалото масло и сирене, ако ползвате (аз този път пропуснах) коригирайте подправката.

Покрийте и оставете за 5 минути, за да може оризът да попие излишната течност, докато се охлажда.

След като се сготви, добавете към вашето ризото голяма шепа нарязан магданоз, сол и черен пипер.

Съвет: Можете да използвате праз вместо гъби в диетичното ризото с пуешко и диви гъби; също това ястие е добро с бяло и тъмно пуешко месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: