Начин на приготвяне
За тестото за кошничките пресейте брашното с бакпулвера и пудрата захар в купа. Към тях сложете студената свинска мас, ваниловата захар и двете лъжици вино. Замесете гладко тесто, без да месите твърде дълго, за да не се размеква прекалено. Ако това се случи, поръсете още брашенце или завийте във стреч фолио и приберете в хладилник да стегне.
Късайте от тестото парченца, взависимост от големината на формите за кошнички, с които разполагате. Сплесквайте или разточвайте и слагайте тестото във формичките, прилепвайки плътно за дъното и стените.
Дебелината да е около 3-4 мм., а във фурната тя ще се увеличи още. В случай, че формичките ви са много малки, правете по-тънки стени, за да не се изпълни дупката в средата при изпичането. По принцип кошничките са по-дебели от тарталети например, така че това може да ви послужи също за ориентир.
Пъхнете в загрята на 160 градуса фурна за около 20-22 минути или докато порозовеят леко. Извадете и оставете да изстиват.
За яйчния крем загрейте млякото и захарта без да позволявате да кипва.
Разбийте яйцата със брашното и ваниловата захар и налейте към горещото мляко при непрестанно бъркане.
Варете кремчето до сгъстяване на умерен огън 8-10 минути.
Готовия крем покрийте с прозрачно фолио, прилепнало за горния слой, за да не се образува коричка и оставете да изстине.
Може и директно да напълните в пош с къдрав накрайник и когато и кремът и кошничките са изстинали, шприцовайте от крема и украсете по ваш вку с- с натрошени орехи и плодове.
Ретро кошничките с яйчен крем са готови.
Коментари