Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Рибна салата»Салата с японски водорасли Уакаме

Салата с японски водорасли Уакаме

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Салата с японски водорасли Уакаме4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
8 мин.
Общо
8 мин.
Порции
1
"Ако си падате по японската кухня, то тази салата с водорасли Уакаме и риба е чудесен вариант за една лека и много вкусна вечеря"

Необходими Продукти

  • водорасли - 5 г Уакаме дехидратирани
  • рукола - 2 шепи
  • валериана - 1 - 2 шепи
  • орехи - 30 г
  • тиквено семе - 1 с.л. сурово
  • чери домати - 2 - 3 бр.
  • паламуд - 90 г от консерва (или риба тон)
  • сусам - за поръсване
  • Дресинг
  • зехтин - 3 с.л. или сусамово олио
  • ябълков оцет - 2 с.л. или на вкус
  • соев сос - 1 с.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Салатата с водорасли Уакаме е вкусна и здравословна, има изразен аромат на море благодарение на водораслите и затова се комбинира и допълва чудесно с рибата, а може да се сложат и морски дарове.

Със соевия сос, сусам и сусамово олио, придаваме на салатата с риба и азиатски привкус за още разкош.

Като начало трябва да хидратирате във вода сушените водорасли. 5 грама Уакаме е препоръчителната дневна доза за 1 човек, която му набавя ценни витамини, минерали и микроелементи, много полезни за здравето. Не зная дали е удачно да се предозира този грамаж, но така пише на опаковките на водораслите уакаме, които си закупувам.

За 10-15 минути водораслите ще бъдат готови и сякаш оживяват. Прецеждат се и се изстискват добре от водата.

В купа се смесват свежите листа от рукола и валериана, заедно в водораслите, ореховите ядки и тиквеното семе.

Овкусяват се с дресинг, приготвен от смесването на соев сос, сусамово олио или зехтин и оцет. Аз лично сол не добавям, защото соевия сос си дава точната нотка соленост.

Прехвърля се в чиния или салатиера, слагат се чери доматките, паламуд или риба тон и се поръсва със сусам.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: