Начин на приготвяне
Салатата с водорасли Уакаме е вкусна и здравословна, има изразен аромат на море благодарение на водораслите и затова се комбинира и допълва чудесно с рибата, а може да се сложат и морски дарове.
Със соевия сос, сусам и сусамово олио, придаваме на салатата с риба и азиатски привкус за още разкош.
Като начало трябва да хидратирате във вода сушените водорасли. 5 грама Уакаме е препоръчителната дневна доза за 1 човек, която му набавя ценни витамини, минерали и микроелементи, много полезни за здравето. Не зная дали е удачно да се предозира този грамаж, но така пише на опаковките на водораслите уакаме, които си закупувам.
За 10-15 минути водораслите ще бъдат готови и сякаш оживяват. Прецеждат се и се изстискват добре от водата.
В купа се смесват свежите листа от рукола и валериана, заедно в водораслите, ореховите ядки и тиквеното семе.
Овкусяват се с дресинг, приготвен от смесването на соев сос, сусамово олио или зехтин и оцет. Аз лично сол не добавям, защото соевия сос си дава точната нотка соленост.
Прехвърля се в чиния или салатиера, слагат се чери доматките, паламуд или риба тон и се поръсва със сусам.
Добър апетит!