Начин на приготвяне
Ако не сме успели през лятото да си изсушим червени чушки за пълнене, може да го направим и в по-студеното време за около 30 дни.
Процесът на изсушаването на чушки в домашни условия е на два етапа, не е трудно, изисква малко време, но пък ще имате вкусни, домашно изсушени чушки за Бъдни вечер!
Основното, което трябва да направите, е да изберете 10-15 по-здрави и месести чушки, всъщност броят на чушките е по ваша преценка, те не трябва да са напукани и с резки по повърхността, защото при сушенето има вероятност да се разкъсат и няма да се запазят цели, а това е много неприятно, когато ги пълним и плънката изтича.
И така да пристъпим към първия етап:
Измийте чушките преди да ги почистите, подсушете ги добре.
Издълбайте чушките и почистете от дръжките, семената и жилите.
Включете фурната на ниска степен. Сложете чушките с отвора надолу, върху скара, в средата на фурната. В случай, че не могат да се задържат прави и падат, може да ги подпрете, като доближите връхчетата им едно до друго.
За да не изцапате фурната от сока, който ще изтече от чушките, поставете тавичка на по-ниско ниво на фурната, т.е. трябва да има разстояние между скарата и тавичката заради циркулация на топлината.
Така подредени с отвора надолу чушките, позволява на топлината да проникне във вътрешността на чушките и процесът на сушене, ще е по ефикасен.
Сушете чушките за около 30-40 минути, като периодично проверявате да не загорят или препекат. Топлината трябва да е много слаба.
Изключете огъня и оставете чушките във фурната, докато изстинат напълно.
Оставете ги да си отпочинат за около половин час и отново повторете процедурата - поне 2-3 пъти.
В зависимост от времето ви, първият етап на сушене във фурната може да го направите за един ден или да продължите на следващия ден, но при условието, че сте извадили чушките от фурната и сте ги поставили на хладно и проветриво място - не в хладилник.
Показател дали трябва да спрете сушенето във фурната, е като проверите дали месестата им част е поизсъхнала, не е лепкава, ако е сочна продължете със сушенето във фурната.
Проверката трябва да се направи, когато чушките са напълно изстинали, в противен случай може да се заблудите.
Втори етап на сушене на червени чушки.
Когато са почти готови, поизсъхнали, продължете изсушаването по следния начин:
Вземете гевгир, обърнете го с отвора на долу. Забодете дървени шишчета с острата част в дупчиците на гевгира и закрепете чушките, така че дървеното шишче да се закрепи в тясната част на чушката, а широката част на чушката да е надолу.
Домашно сушените червени чушки са готови.