Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Артишок в сос от манчего

Артишок в сос от манчего

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Артишок в сос от манчего
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Сиренето манчего ще придаде на вашето ястие с артишок един неповторим аромат и вкус, който дълго ще помните"

Необходими Продукти

  • артишок - 4 бр. големи или 6 по - малки
  • готварска сметана - 400 г
  • крема сирене - 150 г тип Филаделфия
  • сирене манчего - 200 г (може и друго ароматно , зряло сирене)
  • лимони - 1/2 бр.
  • бял пипер - 2 щипки
  • чесън - 2 щипки, на прах
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си голяма купа с вода, в която изцедете сока от 1/2 малък лимон. Ако някой път нямате лимон, работа върши и магданоз-2-3 стръка потопрени във водата. Това ще попречи на артишока да потъмнее след обелване.

Почистете зеленчука, като обелите няколко пласта от външните листа - те са твърди и не стават за ядене, но пък от тях става чудесна, полезна отвара или чай, затова не ги изхвърляйте.

Когато стигнете до крехката сърцевина, ще си проличи, защото се усеща как листенцата са по-крехки и по-нежно зеленикави.

Отрежете върха на артишока, приблизително 1 пръст или пръст и половина. Ако има къса дръжка, обелете и нея, тя се консумира и не се хвърля.

Веднага след като изчистите един артишок, срязвайте го на две надлъжно и пускайте във купата с вода.

Почистения зеленчук извадете от водата и сложете да се вари с щипка- две сол, докато омекне, около 20 минути, но това зависи и от големината на артишока. Огънят трябва да е силен в самото начало, а после се намаля до умерен, за да не ври буйно и листенцата да се разпаднат. По същата причина не се вари и прекалено дълго, за да не омекне много - пак ще е вкусно зеленчуковото ястие, но цветчето няма да запази целостта си, за да е красива чинията, която ще поднесем.

Извадете с решетъчна лъжица и подредете върху дебел пласт кухненска хартия половинките артишок, така ще се отцедят от излишната вода.

Пригответе вкусен сос, като загреете сметаната и в нея разбъркате до хомогенност крема сиренето.

Сложете подправките и сол (внимавайте със солта ако сиренето е много солено) и настържете манчего, заделяйки си от него дълги ивици за украса. Тях обелвам с обикновена белачка за зеленчуци.

Ако се затруднявате да откриете манчего, може да използвате и друго твърдо, ароматно и зряло сирене от същия тип - например зряла гауда, пармезан или друго.

Кашкавали от типа на по-меките, които се разтягат, не са препоръчителни.

Бъркайте соса, докато манчего се разтвори напълно и се получи гладка консистенция.

Веднага разпределете в две дълбоки чинии и отгоре подредете артишока, поръсен с малко зехтин и сол. Украсете с ивиците от заделеното сирене манчего и поднесете ястието Артишок в сос от манчего топло.

Добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: