Начин на приготвяне
Сухата чушка се накисва във вода от предния ден. Артишоците се почистват от пластовете твърди обвиващи ги листа. Ще разберете кога сте стигнали до крехката част, когато огънете листенце и то е крехко и се чупи.
Срязва се 1-2 см от върха а ако имат стъбълца също се обелват до по- светлата сърцевина - стъблата трябва да са дълги не повече от 5 см от основата.
Всеки обелен артишок веднага режете на четвъртинки и поставяйте в съд с вода, в която сте изстискали предварително сока от един лимон, за да се предотврати окисляването и потъмняването на зеленчука.
Може да приготвите артишоците на пара в специален уред или съд за това, докато омекнат, след това да ги посолите и поръсите със зехтин.
Другият вариант е да ги сварите във вода с малко сол и зехтин - отново докато омекнат (но не трябва да се разкашкват, а да стоят целички)
Сосът се прави, докато се готвят артишоците. Доматите и чесънът се измиват и както са цели и необелени, се запичат в загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути или до хубав загар. Оставят се да изстинат и се обелват и поставят в блендер - това е основата за соса.
С остър нож се изстъргва месцето от хидратираната вече и набъбнала суха чушка. Слага се при доматите заедно с бадемите - сурови и белени, сол на вкус и натрошеният сух хляб. По желание се добавя люто чушле.
Налива се по-голямата част от зехтина и всичко се смила до гладка консистенция, като се долива още зехтин до получаване на желаната гъстота.
Ястието се сервира, като на дъното на дълбока чиния се поставя желано количество от соса, а отгоре се подрежда артишокът - горещ и отцеден от вода, ако сте го варили. Отгоре се поставят тънки парченца бекон, леко запечен на сух тиган.
Артишокът със сос Ромеско е готов.