Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Артишок с розов сос

Артишок с розов сос

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Артишок с розов сос
Снимка: Даниела Русева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Романтично предложение за почитателите на Средиземноморската кухня"

Необходими Продукти

  • артишок - 5 бр.
  • лимон - 1 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 бр.
  • пресен чесън - 1 стрък
  • майонеза - 1 с.л.
  • доматен сос - 3 с.л.
  • печена чушка - 1 бр.
  • сметана - 200 мл за готвене
  • черен пипер - 2 щипки
  • магданоз - 5 - 6 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Артишокът се почиства от сухите крайни листа. Изрязват се с ножица и острите връхчета на централните листа почти до по-месестата им част.

Плътно се отрязва дръжката до сърцевината и веднага се намазва с изцеден сок от резен лимон, за да не потъмнее.

През това време на огъня се кипва в съд вода, в която се пуска малко сол и се изстисква сокът от лимона.

Артишокът се пуска във водата и се вари 40-50 минути на умерен огън, докато омекне добре. Изважда се внимателно и се отцежда, а после се подрежда в чиния.

За соса:

В малка тенджерка с три лъжици зехтин се запържва настърган кромид лук - една малка главичка за кратко, заедно с един стрък пресен чесън, нарязан на ситно.

Прибавя се една лъжица майонеза и три супени лъжици доматен сос и накълцана на дребно печената чушка. Разбърква се да стане гладко.

Залива се с една кутийка от 200 мл готварска сметана. Подправя се с малко черен пипер и се оставя да поври около 4 минути.

Предястието се залива с приготвения сос и се поръсва с накълцан магданоз.

Артишокът с розов сос е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: