Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Празнична шоколадова торта с мус от шампанско

Празнична шоколадова торта с мус от шампанско

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Празнична шоколадова торта с мус от шампанско6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Малко шампанско ще ви е необходимо за тази разкошна шоколадова торта с мус - с останалото може да полеете страхотния краен резултат"

Необходими Продукти

  • БЛАТ
  • яйца - 1 L
  • захар - 70 г фина кристална
  • олио - 70 мл
  • шампанско - 30 мл /2 с.л./
  • сол - щипка
  • какао - 30 г висококачествено
  • брашно - 40 г универсално
  • бакпулвер - 2 г, това е не повече от 1/4 ч.л.
  • ШОКОЛАДОВ МУС
  • кувертюр - 100 г черен 70%
  • кувертюр - 100 г млечен
  • сметана - 160 мл 35%
  • желатин - 3 г, това е 1 ч.л.
  • вода - 15 мл студена /1 с.л./
  • сметана - 240 мл студена 35%
  • шоколадови перли - 35 г бели и черни по избор
  • МУС С ШАМПАНСКО
  • крема сирене - 200 г Филаделфия или подобно
  • шампанско - 160 мл
  • пудра захар - 80 г
  • желатин - 8 г
  • вода - 45 мл студена /3 с.л./
  • сметана - 240 мл студена 35%
  • ДЕКОРАЦИЯ ОТ ЗВЕЗДИ
  • бял кувертюр - 70 г
  • бял кувертюр - 30 г за темпериране /на много дребно/
  • златен прах - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на празничната торта съм ползвала Просеко - то не е скъпо, около 16-17 лева и върши чудесна работа. По всяка вероятност то ще остане, но е толкова леко и приятно, че не е проблем да се почерпи човек с чаша студено пенливо вино.

Също така ще е необходимо: форма с падащ ринг d 20 см и още подвижен ринг за стягане на тортата и ацетатна хартия с височина около 8 см. Относно ацетатната хартия, не всеки разполага с нея, въпреки че е лесно да се закупи - има я във всяка сладкарска къща за консумативи. Може да се ползва и хартия за печене, но е въпрос на избор и възможности, но съм длъжна да го споделя. Добре е да се ползва кантарче за точно измерване на продуктите.

Рецептата за тази шоколадова торта е един от най-добрите шоколадови десерти в съчетание на черен и млечен шоколад в компанията на мус от шампанско. Тортата е елегантна, деликатна влажна и с фин вкус.

БЛАТ:

Нужна е форма с ринг d 20 см намаслена, също и стените с парче масло и покрита на дъното с хартия за печене.

В купа с телена бъркалка, но аз ползвах миксер на много слаба степен, се разбива яйцето и захарта. Не е необходимо сместа да пада на панделка. Включва се олиото и пенливото вино по рецепта. Над купата се пресява брашното, солта, бакпулвера, какаото и се разбърква добре до пълното усвояване на продуктите. Гоговата смес се изсипва във формата.

Пече се в затоплена фурна на 180 градуса с вентилатор за 10/12 минути или до суха клечка, поставена по средата. Времето се засича по часовник. Изважда се и се оставя да се охлади напълно.

ШОКОЛАДОВ МУС:

В купа се изсипват и двата вида кувертюр, черен и млечен и 160 мл сметана. Поставят се на водна баня да се разтопят при разбъркване.

В метална купичка се изсипва желатинът и водата и се оставя да набъбне за около 10/15 минути. След това се поставя на водна баня да се разтопи напълно. Прибавя се към шоколадовата смес при разбъркване. Сместа е напълно гладка и лъскава. Оставя се настрана.

Останалата 240 мл студена сметана се разбива с миксер до меки върхове. Прибавя се охладената шоколадова смес на струйка и се разбива с миксер. Сместа става тежка, но не и прекалено, няма твърди върхове.

Върху тортена подложка се изсипва 1 с.л. от сместа, така тортата ще бъде статична и няма да бяга настрани. Отгоре се поставя шоколадовият блат. Около него се поставя ринг за торта и напълно се стяга, по окръжността на блата, това е d 20 см.

Между стените на металния ринг и блата се поставя ацетатна хартия. Там, където се събират двата края на ацетатната хартия, може да се захване с кламер или телбод. Върху блата се изсипва шоколадовият мус, заглажда се с шпатула. Тук е моментът да се поръси с дребни разноцветни, бели и черни перлички, но те са по желание, възможност и избор, не съм поръсвала, защото не намерих такива малки подходящи перли. При липса на такива това няма да се отрази вкусово на тортата, те са само за вътрешна декорация. Така приготвена тортата се оставя в хладилник за 30 минути, или докато се приготви муса от шампанско.

МУС ОТ ШАМПАНСКО:

В студена вода се натопява желатинът и се оставя за 10/15 минути да набъбне.

В купа с миксер се разбива крем-сиренето и пудрата захар. Добавя се пенливото вино и се разбърква с телена бъркалка, докато се приеме. Сместа е течна, но това не е притеснително.

Разтопява се желатинът на водна баня и се прибавя към муса от шампанското и се разбърква с шпатула.

Следващите 240 мл студена сметана се разбиват до твърди върхове. Прибавя се течната смес с шампанското и крем-сиренето и се разбива с миксер, докато се усвои. Получава се гладък, фин, лек крем.

Добре охладената торта се изважда и се залива със сметановия/шампанов мус, заглажда се.

Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилник за 1 нощ.

Дотук тортата е готова, оставя само декорацията от звездите от бял шоколад. Те са важен елемент и дават лице на тортата.

ЗВЕЗДИ ОТ БЯЛ ШОКОЛАД:

На водна баня се стопява 70 г бял кувертюр. Сваля се от котлона и се прибавят онези останали 30 г ситно нарязан бял кувертюр. По този начин добре се темперира сместа. Ако се прецени, че има останали малки парченца неразтопен шоколад, се слага за кратко отново на водната баня и при разбъркване с шпатула те ще се разтопят напълно.

Готовата смес се изсипва върху двойна хартия за печене и с метална шпатула се разнася на тънък слой. Оставя се на студено само за 10 минути, изважда се от хладилника и с резачка за бисквити, в случая звезди, се изрязват фигурки звезди, едни по-големи, едни по-малки, но това с размера е по избор. Връщат се в хладилник, докато се втвърдят напълно.

След като тортата е преседяла 1 нощ в хладилник, се освобождава от ринга и ацетатната хартия.

Декорира се само в едната страна със звездите, като се забождат в мус тортата, ако са различни по размер се разместват шахматно.

Посипват се със златен прах.

Шоколадовата торта с мус от шампанско е напълно готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: