Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Ябълки в кейково тесто с крем Ванилия

Ябълки в кейково тесто с крем Ванилия

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k7k1
Ябълки в кейково тесто с крем Ванилия
Снимка: marcheva14
1 / 5
03/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Невероятен десерт от ябълки в кейково тесто с крем ванилия - обезателно си направете този подарък"

Необходими Продукти

  • КРЕМ ВАНИЛИЯ
  • яйца - 1 L
  • захар - 50 г кристална
  • царевично нишесте - 2 ч.л. пълни
  • прясно мляко - 250 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • КЕЙКОВО ТЕСТО
  • ябълки - 2 бр. средно големи
  • яйца - 2 L
  • захар - 100 г кристална
  • сол - щипка
  • универсално брашно - 200 г
  • бакпулвер - 16 г
  • прясно мляко - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се с приготвянето на крем Ванилия, за да има възможност да се охлади напълно.

В купа се смесва яйцето, захарта и царевичното нишесте, разбъркват се. Загрява се прясното мляко и след като е достатъчно горещо, се излива на струйка в яйчено-захарната смес при непрекъснато разбъркване.

Връща се на котлона и се сварява гъст крем. Прехвърля се в купа обляна със студена вода и отцедена, добавя се ванилията, разбърква се и се покрива плътно с фолио, за да не захване коричка. Оставя се настрана.

За тестото:

Счупват яйцата в купа, добавя се захарта и щипката сол и се разбива с миксер до побеляване. Прибавя се на порции пресятото брашно с бакпулвера, като се редува с прясното мляко. Сместа е гладка и пухкава.

В правоъгълна форма 16/24, 25 см покрита с хартия на дъното, като има и малък борд, се изсипват средно големите ябълкови кубчета. По рецепта за този ябълков сладкиш плодовете не са обелени, но аз ги обелих, защото кората на зимната ябълка е плътна и неприятна, това не са онези пролетни ябълки с фина коричка, които може да се ползват и с кората им, но всичко е по избор. Кубчетата ябълки се заливат със сместа, която се разпределя навсякъде.

Охладения крем се поставя в пош със звездовиден отворен накрайник.

Върху тестото се полагат линии по диагонал, а след това обратно, за да се получи ромб.

Това е много лесно и непретенциозно, не е изобщо задължително да се спазва точната и правилна фигура. Разстоянието между линиите е 2-3 пръста.

Така приготвен, ретро сладкишът се поставя в затоплена фурна на 175 градуса за около 30 - 35 минути. Нека да получи хубаво зачервяване. По време на печенето се забелязва как леко кремът спада надолу и тестото се покачва нагоре - като малки ромбовидни балончета, така ѝ остава след печенето, ще покажа в галерията от снимки.

Изважда се, охлажда се и се напудрят ябълките в кейково тесто с крем Ванилия с канелена пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: