Начин на приготвяне
Започва се с приготвянето на крем Ванилия, за да има възможност да се охлади напълно.
В купа се смесва яйцето, захарта и царевичното нишесте, разбъркват се. Загрява се прясното мляко и след като е достатъчно горещо, се излива на струйка в яйчено-захарната смес при непрекъснато разбъркване.
Връща се на котлона и се сварява гъст крем. Прехвърля се в купа обляна със студена вода и отцедена, добавя се ванилията, разбърква се и се покрива плътно с фолио, за да не захване коричка. Оставя се настрана.
За тестото:
Счупват яйцата в купа, добавя се захарта и щипката сол и се разбива с миксер до побеляване. Прибавя се на порции пресятото брашно с бакпулвера, като се редува с прясното мляко. Сместа е гладка и пухкава.
В правоъгълна форма 16/24, 25 см покрита с хартия на дъното, като има и малък борд, се изсипват средно големите ябълкови кубчета. По рецепта за този ябълков сладкиш плодовете не са обелени, но аз ги обелих, защото кората на зимната ябълка е плътна и неприятна, това не са онези пролетни ябълки с фина коричка, които може да се ползват и с кората им, но всичко е по избор. Кубчетата ябълки се заливат със сместа, която се разпределя навсякъде.
Охладения крем се поставя в пош със звездовиден отворен накрайник.
Върху тестото се полагат линии по диагонал, а след това обратно, за да се получи ромб.
Това е много лесно и непретенциозно, не е изобщо задължително да се спазва точната и правилна фигура. Разстоянието между линиите е 2-3 пръста.
Така приготвен, ретро сладкишът се поставя в затоплена фурна на 175 градуса за около 30 - 35 минути. Нека да получи хубаво зачервяване. По време на печенето се забелязва как леко кремът спада надолу и тестото се покачва нагоре - като малки ромбовидни балончета, така ѝ остава след печенето, ще покажа в галерията от снимки.
Изважда се, охлажда се и се напудрят ябълките в кейково тесто с крем Ванилия с канелена пудра захар.