Начин на приготвяне
В блендер с 60 г от захарта се смилат орехите, но не е необходимо да са смлени до прах, но да са добре раздробени. Прибавя се и канелата и отново се завърта на един оборот. Оставят се настрана до ползването им.
В купа се счупват яйцата с останалата захар и се разбиват до побеляване, но не е задължително сместа да пада на панделка, но нека видимо да увеличи обема си. Добавя се гръцкото кисело мляко (вижте снимка в галерията как изглежда гръцкото кисело мляко, което е съвсем възможно да се намери в магазините, то е с плътна консистенция и е почти без водно съдържание) и се разбива на средна скорост, докато сместа стане гладка - това е около 1 до 2 минути, следва маслото на струйка при разбиване на ниска скорост. Прибавят се орехите, прясното мляко и се разбива на ниска скорост, следва пресятото брашно с бакпулвера и какаото. Разбива се до хомогенна смес.
Готовото орехово-кейково тесто се изсипва във форма с ринг d 24 см с добре намаслено дъно и стени, като стените леко се покриват с две-три щипки брашно изтупват се и на дъното на формата се поставя хартия за печене.
Така приготвена тортата се пече в загрята фурна на 170°C за около 45 минути или до суха клечка, поставена в средата.
Изважда се, охлажда се за 4 - 5 минути и се освобождава от формата и се поставя върху решетка, напълно да се охлади.
Сметаната се загрява до точка на кипене (с лъжичката мед, ако се ползва) при разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавят шоколадовите парчета, разбърква се до стопяването му. Оставя се на стайна температура, да се охлади и малко да стегне.
Охладената шоколадова торта се поставя в голяма тавичка/поднос, така както е с решетката, и се залива с охладения ганаш, като се започва от средата, леко се разклаща, за да се разпредели правилно. Той е напълно достатъчен и ще облее напълно вкусната торта с орехи. Това, което ще покапе в тавичката, може да се събере и да се съхранява в хладилник, има дълъг срок на годност и при необходимост може отново да се ползва, като предварително се разтопи на водна баня.
Готовата залята торта с глазура се оставя на стайна температура малко да се втвърди ганаша.
През това време в гореща фурна на 180°C се запичат цели половинки орехови ядки, но само малко да ги грабне фурната, колкото да станат хрупкави. Изваждат се, охлаждат се и се подреждат по края на тортата.
Оставя се на студено за около 1 час. Важното е да се втвърди ганашът напълно.
След това време тортата е напълно готова да се разреже на хубави триъгълни парчета.
Предлагам италианска рецепта за Шоколадово-орехова торта. Рецептата е много лесна, няма трудни неизпълними действия, подходяща е за всеки ден, също и за празници, защото има красив вид, на вкус е фина, прекрасна с влажна кадифена структура, също така и не е натрапчиво сладка, а много умерена.