Начин на приготвяне
Може би първо е най-удачно да си направим кроканът, за да не се прекъсваме после при сглобяването на тортата.
На котлон разтопете захарта и маслото и така получения карамел разстелете в подходящ разлят съд да се втвърди. След това го смелете в блендер или го счукайте в хаванче.
Започваме с приготвяне на блатовете. Разбиваме яйцата и захарта до пухкав крем. Добавяме пресятото брашно и какаото и разбиваме до гладка консистенция. Следват орехите - тук вече оставяме миксера и бъркаме с шпатула.
Печем 2 блата (аз пека в тавичка с диаметър 26 см) в предварително загрята на 180 градуса фурна във форма с падащо дъно, застлана с хартия за печене.
Печем около 15 минути, но все пак проверявайте с клечка, защото блатовете са предимно от орехи и стават малко по-бързо.
След като изпечем блатовете, ги оставяме да изстинат и се заемаме с крема. Разбиваме маскарпонето със захарта, добавяме и сметаната и на последно място и крема сиренето.
Започваме подредбата на тортата. Първия блат сиропираме с горещ сироп, състоящ се от вода и захар (пропорциите са 2 чаши захар и 1 чаша вода), мажем с крем (малко по-малко от половината) и поръсваме с крокан.
Втори блат сиропираме, мажем с останалия крем цялата орехова торта и поръсваме с крокан и орехи.
Прекрасната орехова торта е готова.
Коментари