Прекрасна орехова торта

ElenaElena
Новак
316
Прекрасна орехова торта1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Направете специалните моменти още по-специални с тази разкошна орехова торта"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • смлени орехи - 2 ч.ч.
  • какао - 2 с.л.
  • За крема
  • маскарпоне - 500 г
  • заквасена сметана - 400 г
  • пудра захар - 1/2 ч.ч.
  • крема сирене - 1 пак. 125 г
  • За поръсване
  • смлени орехи
  • крокан - 1 и 1/2 ч.ч. захар и 1 с.л. масло
  • За сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може би първо е най-удачно да си направим кроканът, за да не се прекъсваме после при сглобяването на тортата.

На котлон разтопете захарта и маслото и така получения карамел разстелете в подходящ разлят съд да се втвърди. След това го смелете в блендер или го счукайте в хаванче.

Започваме с приготвяне на блатовете. Разбиваме яйцата и захарта до пухкав крем. Добавяме пресятото брашно и какаото и разбиваме до гладка консистенция. Следват орехите - тук вече оставяме миксера и бъркаме с шпатула.

Печем 2 блата (аз пека в тавичка с диаметър 26 см) в предварително загрята на 180 градуса фурна във форма с падащо дъно, застлана с хартия за печене.

Печем около 15 минути, но все пак проверявайте с клечка, защото блатовете са предимно от орехи и стават малко по-бързо.

След като изпечем блатовете, ги оставяме да изстинат и се заемаме с крема. Разбиваме маскарпонето със захарта, добавяме и сметаната и на последно място и крема сиренето.

Започваме подредбата на тортата. Първия блат сиропираме с горещ сироп, състоящ се от вода и захар (пропорциите са 2 чаши захар и 1 чаша вода), мажем с крем (малко по-малко от половината) и поръсваме с крокан.

Втори блат сиропираме, мажем с останалия крем цялата орехова торта и поръсваме с крокан и орехи.

Прекрасната орехова торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Симова
Мария Симова
Не прекрасна, а повече от прекрасна орехова торта!
07.01.2022 04:52