Начин на приготвяне
Цвеклото се измива много добре. Всяка глава се завива във фолио.
Слага се в тава, залива се с малко вода и се пече за 60 мин на 180°C.
След като се изпече, фолио се премахва.
Всяка глава печено цвекло се обелва с нож.
Няразва се на парчета.
Приготвя се сосът, като брашното от чесън се прибавя в киселото мляко.
Разбърква се много добре.
Копарът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на ситно и се прибавя към киселото мляко.
Горчицата се разбърква със солта и се прибавя към млечния сос.
Сиренето се натрошава на много ситно.
Сосът се разбърква много добре до получаване на хомогенна смес.
Парчета цвекло се нареждат в тава.
Залива се със соса.
Отгоре се нарежда още един ред цвекло и отново се залива със сос.
Слага се в хладилник за 24 часа печеното цвекло със сос от сирене и чесън.