Начин на приготвяне
Пригответе си голяма купа с вода, в която изстискайте половината лимон.
Почистете артишока от няколкото пласта външни твърди листа, скъсете дръжките до 4-5 см. и обелете и тях от външния по- тъмен зелен слой. Отрязаните части от дръжките също обелете и сложете във водата с лимон, заедно със целите артишоци.
Изваждайте един по един зеленчуците и издълбавайте дупка във вътрешността, след това отново пак потапяйте във водата, за да не потъмняват прекалено. Ако артишокът е много стегнат, използвайте широк нож, като го забодете в дълбочина и завъртите няколко пъти.
Накълцайте на ситно изстръгнатата вътрешност, отрязаните дръжки и 1 скилидка чесън. Поръсете ги със сол, 20 мл зехтин и две лъжици прясно изцеден сок от останалата половинка от лимона. Добавете и свежите магданоз и мента и разбъркайте.
С тази плънка напълнете артишоците и ги сложете в тясна и висока касерола, в която предварително сте сипали останалия зехтин. Артишокът трябва да е изпавен с дръжките нагоре и разреза с пълнежа отдолу.
Пуснете в тенджерката разрязаната втора скилидка чесън и поставете на умерен огън за две минути. Така ще ароматизирате зехтина.
Налейте виното и бульона и покрийте с намокрен пласт пергаментова хартия. Така гответе 20-30 минути, взависимост от големината на артишока.
Течността не трябва да покрива зеленчука, затова ако трябва не слагайте всичкото вино и бульон.
За още по-деликатен вкус може да готвите на пара, като за течност използвате същото съотношение бульон/вино.
В края на готвенето редуцираната течност служи за сос.
Поднесете артишока по римски с лимон и бяло вино, като го сервирате в същата позиция - изправен и поръсен със соса. По желание под него може да поставите филийка препечен хляб.
Добър апетит!