Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Артишок по римски с лимон и бяло вино

Артишок по римски с лимон и бяло вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Артишок по римски с лимон и бяло вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
07/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Цитрусовите лимонови нотки ще внесат една много приятна свежест в това ястие с артишок"

Необходими Продукти

  • артишок - 4 бр. големи, с дръжки
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 35 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • лимони - 1 бр.
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
  • мента - 1 с.л. накълцана, прясна
  • сол - 4 щипки
  • зеленчуков бульон - около 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си голяма купа с вода, в която изстискайте половината лимон.

Почистете артишока от няколкото пласта външни твърди листа, скъсете дръжките до 4-5 см. и обелете и тях от външния по- тъмен зелен слой. Отрязаните части от дръжките също обелете и сложете във водата с лимон, заедно със целите артишоци.

Изваждайте един по един зеленчуците и издълбавайте дупка във вътрешността, след това отново пак потапяйте във водата, за да не потъмняват прекалено. Ако артишокът е много стегнат, използвайте широк нож, като го забодете в дълбочина и завъртите няколко пъти.

Накълцайте на ситно изстръгнатата вътрешност, отрязаните дръжки и 1 скилидка чесън. Поръсете ги със сол, 20 мл зехтин и две лъжици прясно изцеден сок от останалата половинка от лимона. Добавете и свежите магданоз и мента и разбъркайте.

С тази плънка напълнете артишоците и ги сложете в тясна и висока касерола, в която предварително сте сипали останалия зехтин. Артишокът трябва да е изпавен с дръжките нагоре и разреза с пълнежа отдолу.

Пуснете в тенджерката разрязаната втора скилидка чесън и поставете на умерен огън за две минути. Така ще ароматизирате зехтина.

Налейте виното и бульона и покрийте с намокрен пласт пергаментова хартия. Така гответе 20-30 минути, взависимост от големината на артишока.

Течността не трябва да покрива зеленчука, затова ако трябва не слагайте всичкото вино и бульон.

За още по-деликатен вкус може да готвите на пара, като за течност използвате същото съотношение бульон/вино.

В края на готвенето редуцираната течност служи за сос.

Поднесете артишока по римски с лимон и бяло вино, като го сервирате в същата позиция - изправен и поръсен със соса. По желание под него може да поставите филийка препечен хляб.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: