Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Мезета»Скариди с бяло вино и лимон

Скариди с бяло вино и лимон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Скариди с бяло вино и лимон
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
06/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
7 мин.
Общо
22 мин.
Порции
2
"Скаридите са чудесни за лятно мезе, придружени от чаша изстудено бяло вино"

Необходими Продукти

  • скариди - 540 г охладени или пресни
  • пресен чесън - 4 стръка
  • магданоз - 5 стръка, листата
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • лимони - 1 бр.
  • краве масло - 2 - 3 с.л., меко
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете скаридите, като премахнете главите, обелите черупките и оставите само опашката. Срежете леко по дължина на гръбнака и отстранете тънкия нерв.

Главите от скариди не изхвърляйте, защото с тях може да приготвите разкошни бульони за морски ястия или супи със зарзават.

Накълцайте пресния чесън и магданоза. Заделете си около две супени лъжици от магданоза, а другото количество сложете заедно с чесъна да се запържат в тиган с маслото и зехтина.

След около 2 минути сложете скаридите. Когато опашките станат розово/оранжеви (1-2 минути или завиди от големината) и месото побелее леко, веднага сипете виното и с леко разбъркване оставете алкохола да се изпари.

Скаридите се готвят бързо, за да останат крехки и вкусни. Ако се готвят много, те губят нежната си текстура и вкус.

Сложете още малко масло, сол и половината от сокът от 1 лимон. Разбъркайте за кратко, поръсете със заделения магданоз и поднесете бързото и вкусно ястие със скариди.

Сервирайте с лимонов сок отделно, за да може който желае, да си овкусява допълнително.

Скаридите с бяло вино и лимон са чудесни за лятно мезе, придружени от чаша изстудено бяло вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: