Начин на приготвяне
Ако използвате пресни миди Сен Жак, измийте ги и поставете в леко подсолена вода за 2 часа.
Пъхнете нож с остър връх между двете черупки и с малко усилие разтворете мидите. При тази процедура внимавайте да не се порежете.
Почистете месцето на мидата от обвивната мембрана, като внимавате да не нараните вътрешността. Измийте, за да паднат всички нечистотии.
Горната мидена черупка отстранете и си оставете месцето както е закрепено за долната.
Изцедете сока от лимон и смесете с виното и белия пипер.
Загрейте тиган с широка повърхност или плоча на силен огън (например една степен под максималната).
Намазнете леко и поставете мидите с черупките надолу.
Във всяка мидена паничка капвайте зехтин и от сместа с лимон и вино.
Гответе около минута или докато месото стане млечно бяло по краищата.
Тогава обърнете за още около минута от другата страна. Целта е да се запечата месото и да хване лека златиста коричка, но отвътре да е сочно и меко.
Времето зависи и от големината на мидите, затова ги наблюдавайте.
Извадете върху поднос и в тигана от печенето сипете останалата смес от вино, лимон и пипер.
Деглазирайте, за да поеме сосчето от неустоимия аромат на Сен Жак.
Дръпнете от огъня и капнете от соса върху мидите.
Поръсете със малдонска сол и поднесете на вашата изискана трапеза!