Начин на приготвяне
Шараните се почистват много добре от вътрешностите и от люспите. Измиват се внимателно със студена вода отвътре и отвън.
Подсушават се и се посоляват отвътре и отвън със сол и прясно смлян черен пипер. Прехвърлят в тавичка с постлана на дъното намаслена хартия за печене.
Чесънът се обелва и нарязва на филийки, доматите се нарязват на полумесеци, магданозът се накълцва на ситно.
По кожата на рибите се правят няколко недълбоки разреза и във всеки от тях се поръсва малко сол, черен пипер, слага се резен домат и по малко чесън.
Магданозът и останалият чесън се поръсват със съвсем малко зехтин, сол и черен пипер и сместа се разбърква.
С нея се пълнят коремчетата на рибите, като накрая се нареждат в коремчетата и резените домат. Отгоре пълнените шарани се поливат с тънка струйка зехтин или олио. Тавичката се похлупва със стъклен похлупак или се покрива с два листа фолио.
Рибата се пече в предварително загрята на 180°C фурна на средна решетка за около 25 минути. След това капакът / фолиото се отстранява и рибата се връща за кратко във фурната до получаването на апетитен загар.
Нека ви е вкусно с този шаран на фурна с плънка от магданоз и домати.