Начин на приготвяне
Шаранът се почиства от люспите, вътрешностите и хрилете и се измива хубаво със студена вода. Поръсва се обилно със сол и черен пипер отвътре и отвън, като се слага повечко сол във вътрешността и особено главата. Прибира се в хладилник или на хладно за една вечер.
На следващия ден шаранът отново се измива със студена вода, поръсва се със сол, чер пипер и едро смляно чили и се прехвърля в подходящ размер намаслена тавичка.
За плънката:
Булгурът се измива и се накисва в хладка вода. Ако използвате сушени гъби, също се измиват и заливат с 300 мл вряща вода и се оставят да се запарят.
Празият лук се измива, почиства от външните листа и се нарязва на колелца. Чесънът се скълцва, морковът се обелва и наситнява.
Стерилизираните печурки се нарязват на едро, ако се използват сушени, след като се накиснат за половин час в гореща вода, се отцеждат, като течността се запазва.
В тиган с малко олио се запържва празът и чесънът, добавя се морковът и след няколко минути - и гъбите. След още няколко минути се добавя отцеденият от водата булгур и постепенно се налива водата от буркана с гъбите или от накиснатите сушени гъби.
Добавя се ситно нарязаният магданоз заедно с дръжките, както и ситно нарязаните листенца (иглички) пресен розмарин. Щом булгурът понабъбне, плънката се дърпа от котлона и се овкусява със сол, черен пипер, семена кимион и едро смляно чили на люспи. Оставя се настрани, докато поизстине.
С охладената плънка се пълни шаранът, като се слага от нея и в хрилете. Ако желаете, може да го зашиете, аз лично не го правя.
Шаранът се поръсва с малко олио, поръсва се с чер пипер и сол, отстрани в тавата се налива чаша вода. Тавата се покрива с алуминиево фолио.
Шаранът на фурна с плънка от булгур, праз и гъби се пече около 60 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна на следна решетка. Може при нужда да долеете допълнително вода в тавичката по време на готвенето и да отстраните фолиото в края на печенето.
Разбираме, че Никулденският шаран е готов, когато окото му побелее.
Добър апетит!