Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пастицио»Пастицио с телешка кайма и бейби спанак

Пастицио с телешка кайма и бейби спанак

Vesela SHVesela SH
Чирак
51313126154
Пастицио с телешка кайма и бейби спанак
Снимка: Vesela SH
1 / 3
12/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Предлагаме ви да се насладите на комбинация от различните вкусове в тази рецепта за пастицио с телешко, ще останете очаровани от правилното съотношение на всички включени продукти"

Необходими Продукти

  • макарони - 1 пакет едри около 500 г
  • телешка кайма - 500 г
  • кашкавал - 200 г
  • лук - 1 глава кромид
  • бейби спанак - 1 п
  • зехтин - 4 с.л. или олио
  • масло - 8 с.л.
  • домати - 1 малка консерва
  • босилек - 1 ч.л. пресен
  • захар - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • За сос Бешамел
  • брашно - 4 с.л. с връх
  • прясно мляко - 1/2 л
  • краве масло - 30 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • индийско орехче - щипка настъргано
  • сол
  • бял пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете макароните в подсолена вода, отцедете и ги разбъркайте с 7-8 с.л. разтопено масло.

Запържете телешката кайма с 2 с.л зехтин, след като промени цвета си, добавете ситно нарязания кромид лук, разбъркайте, добавете сол и черен пипер на вкус, когато лукът е омекнал, добавете бейби спанака, нарязан на едро, запържете за кратко.

В отделен съд сложете останалите 2 с.л. зехтин и запържете доматите на тих огън до сгъстяване, добавете 1 ч.л. захар, сол, черен пипер и накрая добавете 1 ч.л. нарязан на ситно пресен босилек.

Може да прибавите доматите и съставките за тях директно при каймата и да запържите всичко заедно, но на мен ми харесва да бъдат приготвени поотделно, така всеки вкус на продуктите се усещат по отделно.

Направете така, както ви харесва!

За сос Бешамела стопете 30 г масло на слаб огън, добавете брашното, като бъркате непрекъснато, внимавайте да не загори брашното.

На тънка струя добавете прясното мляко, без да спирате да бъркате, за да не стане на бучки, хубаво е да ползвате телена бъркалка.

Ако сосът бързо стане гъст, добавете още мляко и обратното, ако е твърде рядък, варете, докато се сгъсти.

Когато сосът е готов, отдръпнете го от огъня и добавете жълтъците, като предварително ги разбъркате, върнете за 2-3 мин на огъня, като не спирайте да бъркате.

Пригответе съда, в който ще изпечете Пастициото и го намажете отвсякъде с разтопено масло, сложете ½ от сварените макарони, поръсете върху тях настърган кашкавал, разстелете плънката от каймата и върху нея сложете доматения сос, той трябва да бъде по тънък слой, колкото да покрие каймата, иначе гръцкото ястие ще заприлича на лазаня.

Върху доматите сложете останалите макарони, поръсете ги с настърган кашкавал, върху тях изсипете сос Бешамела и сложете ястието да се пече в предварително загрята фурна на 200°C за около 30-40 мин.

След като ястието е готово и е направило златиста коричка, извадете го от фурната, поръсете с останалият настърган кашкавал и го върнете пастициото с телешка кайма и бейби спанак обратно да се запече до златист цвят на кашкавала.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: