Начин на приготвяне
Някои обичат постна леща, но друго си е с мръвка. Ястието става още по-вкусно.
Измийте лещата много добре, поставете в тенджера със студена вода. Поставете тенджерата на котлона и оставете да заври. Прецедете лещата и отново налейте студена вода, поставете дафиновите листа и варите до омекването и.
В незалепващ тиган налейте малко олио и прибавете нарязаната на тънки парчета сланина, пържите до златисто кафяв цвят. Извадете запържената сланина, прибавете предварително нарязания на ситно лук и предварително настъргания морков, запържвате до омекването им.
Прибавете доматеното пюре и червения пипер, разбъркайте и веднага изсипете запържения зеленчук при варената леща. Прибавете ситно нарязания чесън и отново върнете тенджерата на котлона.
След като поври около 5 минути, премахнете тенджерата от котлона и прибавете запържената сланина и поръсете с мащерката.
Разбъркайте лещата, покрийте тенджерата с капак и оставете така за около 10 минути преди сервиране, за да се задуши.
Много вкусна леща с парчета хрупкава пържена сланина!