Начин на приготвяне
Задушено телешко с ориз и зеленчуци е класика за ценителите на ястията с месо.
Измийте телешкото месо и го нарежете напречно на мускулните влакна на филета или по-едри парчета с дебелина около 1 см., поставете го върху домакинска хартия да се подсуши.
В плоска чиния сложете 2 с.л. олио или зехтин, сол, черен пипер, чесън на прах и други сухи подправки по ваш избор, разбъркайте подправките и намажете парчетата телешко месо от всякъде, оставете да престои около половин час.
Загрейте тиган с 2 с.л. олио или зехтин и запечатайте месото за около 1-2 мин. или докато месото промени цвета си.
Подредете телешките парчета в тенджера, поръсете с 1 ч.л. захар, 1 с.л. сок от лимон, 1 с.л. алкохол и сипете вода два пръста над месото, с тези съставки месото става много крехко
Задушете месото на бавен огън за два часа, ако ползвате тенджера под налягане времето ще бъде по малко.
Сложете 1 ч.ч. ориз в цедка и го измийте с течаща вода, докато водата спре да побелява.
В дълбока тенджера на слаб огън, разтопете 40 г масло с 1 с.л. олио, след като мазнината загрее, добавете ориза, запържете, като непрекъснато го разбърквате, докато оризът побелее.
Към изпърженият ориз, сложете 2 ч.ч. вряла вода и ½ к.ч. телешки бульон, добавете сол и черен пипер на вкус, разбъркайте колкото да се смесят подправките, и не бъркайте ориза повече, от време на време може леко да разклащате тенджерата.
Оставете ориза да ври на много слаб огън, когато оризът е попил водата и се е сварил, свалете тенджерата от котлона, покрийте я с тензухена кърпа, захлупете с капак и оставете оризът да се задушава, докато изстине.
Измийте, почистете и подсушете чушките и морковите.
Нарежете чушките на шайби с дебелина 0.5 см, морковите на тънки пръчици с дължина каквато ви харесва.
Загрейте тигана с 5 г масло, 1/2 ч.л. олио, добавете чушките, поръсете с щипка сол, сложете 1 с.л. вода и веднага захлупете с капак, разклатете тигана и около 1-2 мин. извадете чушките.
Задушавайте за кратко, трябва да останат хрупкави.
Повторете процедурата и с морковите.
Подредете в чиния задушеното телешко, ориза и задушените зеленчуци, както ви харесва и хапнете сладко!
Ако обичате тас кебап, и това ястие с телешко ще ви хареса.
Добър апетит!