Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Телешко задушено»Задушено телешко с ориз и зеленчуци

Задушено телешко с ориз и зеленчуци

Vesela SHVesela SH
Чирак
51322126
Задушено телешко с ориз и зеленчуци
Снимка: Vesela SH
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
220 мин.
Порции
6
"Уханието на комбинацията от хубаво задушено телешко месо, ориз и зеленчци ще направят деня ви още по-хубав"

Необходими Продукти

  • За телешкото месо
  • телешко месо - 1 кг
  • олио - 4 с.л. или зехтин
  • чесън - 1 щипка, на прах
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • водка - 1 с.л. или друг алкохол
  • вода - вряла, два пръста над месото
  • За ориза
  • ориз - 1 ч.ч.
  • масло - 40 г
  • олио - 1 с.л.
  • телешки бульон - ½ кафена чаша
  • вряла вода - 2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • За зеленчуците
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 бр.
  • масло - 10 г общо за двата зеленчука
  • олио - 1 ч.л. общо за двата зеленчука
  • вода - 2 с.л. общо за двата зеленчука
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задушено телешко с ориз и зеленчуци е класика за ценителите на ястията с месо.

Измийте телешкото месо и го нарежете напречно на мускулните влакна на филета или по-едри парчета с дебелина около 1 см., поставете го върху домакинска хартия да се подсуши.

В плоска чиния сложете 2 с.л. олио или зехтин, сол, черен пипер, чесън на прах и други сухи подправки по ваш избор, разбъркайте подправките и намажете парчетата телешко месо от всякъде, оставете да престои около половин час.

Загрейте тиган с 2 с.л. олио или зехтин и запечатайте месото за около 1-2 мин. или докато месото промени цвета си.

Подредете телешките парчета в тенджера, поръсете с 1 ч.л. захар, 1 с.л. сок от лимон, 1 с.л. алкохол и сипете вода два пръста над месото, с тези съставки месото става много крехко

Задушете месото на бавен огън за два часа, ако ползвате тенджера под налягане времето ще бъде по малко.

Сложете 1 ч.ч. ориз в цедка и го измийте с течаща вода, докато водата спре да побелява.

В дълбока тенджера на слаб огън, разтопете 40 г масло с 1 с.л. олио, след като мазнината загрее, добавете ориза, запържете, като непрекъснато го разбърквате, докато оризът побелее.

Към изпърженият ориз, сложете 2 ч.ч. вряла вода и ½ к.ч. телешки бульон, добавете сол и черен пипер на вкус, разбъркайте колкото да се смесят подправките, и не бъркайте ориза повече, от време на време може леко да разклащате тенджерата.

Оставете ориза да ври на много слаб огън, когато оризът е попил водата и се е сварил, свалете тенджерата от котлона, покрийте я с тензухена кърпа, захлупете с капак и оставете оризът да се задушава, докато изстине.

Измийте, почистете и подсушете чушките и морковите.

Нарежете чушките на шайби с дебелина 0.5 см, морковите на тънки пръчици с дължина каквато ви харесва.

Загрейте тигана с 5 г масло, 1/2 ч.л. олио, добавете чушките, поръсете с щипка сол, сложете 1 с.л. вода и веднага захлупете с капак, разклатете тигана и около 1-2 мин. извадете чушките.

Задушавайте за кратко, трябва да останат хрупкави.

Повторете процедурата и с морковите.

Подредете в чиния задушеното телешко, ориза и задушените зеленчуци, както ви харесва и хапнете сладко!

Ако обичате тас кебап, и това ястие с телешко ще ви хареса.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: