Начин на приготвяне
За приготвянето на този фантастичен френски блат за торта, ще ви е необходим миксер на стойка (или ръчен миксер, ако нямате стоящ такъв).
Ще ви трябват повече белтъци, отколкото жълтъци, но запазете всички останали жълтъци - те ще ви трябват, за да направите вкусен крем, точно вашият френски блат!
Ако трябва да направите тази торта без глутен, можете да замените обикновеното брашно с еднаква част от царевично нишесте. Ще се получи също толкова добре! Разделят се белтъци и жълтъците (запазете останалите жълтъци да направи крема по-късно).
Разбийте белтъците, докато достигнете меки върхове, след това постепенно добавяйте захарта, докато разбивате.
Разбъркайте яйчните жълтъци и към тях добавете половината брашно и царевично нишесте или само царевично нишесте, ако искате безглутенов блат. Започнете да добавяте на три пъти белтъците и да поръсвате със заделената половина от брашното и царевичното нишесте.
Разбърквайте сместа шпатула, като загребвате от дъното нагоре. Правете това много нежно! Спрете веднага след поемането на всички съставки, за да избегнете слягането на белтъците.
Поставете тестото в голяма торбичка с кръгъл връх и подгответе две отделни плоски тави с хартия за печене.
Ако искате кръгъл блат очертайте кръг на хартията за печене с ринга (формата) на тортата. Направете спирала, започвайки от центъра на кръга. Спрете на около 2 см от краищата.
За продълговат блат, както аз избрах този път. В голямата тавата на фурната, застелете хартия и отново с торбичка или шпатула, разпределете сместа равномерно.
Печете в продължение на 8 до 10 минути, след което оставете настрана върху решетка за охлаждане, докато се охлади напълно вашия блат за торта.
Приятно приготвяне!