Френски блат за торта

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Френски блат за торта
Снимка: Ivelina
1 / 2
18/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
8
"Пригответе любимата си торта с помощта на този блат по френска рецепта"

Необходими Продукти

  • белтъци - 7 бр. или еквивалентът на 250 г
  • пудра захар - 75 г (1/3 ч.ч.)
  • жълтъци - 4 бр. или еквивалентът на 160 г
  • обикновено брашно - 100 г (2/3 ч.ч.) или царевично нишесте за безглутенов блат
  • царевично нишесте - 100 г (3/4 ч.ч. + 1 с.л.)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на този фантастичен френски блат за торта, ще ви е необходим миксер на стойка (или ръчен миксер, ако нямате стоящ такъв).

Ще ви трябват повече белтъци, отколкото жълтъци, но запазете всички останали жълтъци - те ще ви трябват, за да направите вкусен крем, точно вашият френски блат!

Ако трябва да направите тази торта без глутен, можете да замените обикновеното брашно с еднаква част от царевично нишесте. Ще се получи също толкова добре! Разделят се белтъци и жълтъците (запазете останалите жълтъци да направи крема по-късно).

Разбийте белтъците, докато достигнете меки върхове, след това постепенно добавяйте захарта, докато разбивате.

Разбъркайте яйчните жълтъци и към тях добавете половината брашно и царевично нишесте или само царевично нишесте, ако искате безглутенов блат. Започнете да добавяте на три пъти белтъците и да поръсвате със заделената половина от брашното и царевичното нишесте.

Разбърквайте сместа шпатула, като загребвате от дъното нагоре. Правете това много нежно! Спрете веднага след поемането на всички съставки, за да избегнете слягането на белтъците.

Поставете тестото в голяма торбичка с кръгъл връх и подгответе две отделни плоски тави с хартия за печене.

Ако искате кръгъл блат очертайте кръг на хартията за печене с ринга (формата) на тортата. Направете спирала, започвайки от центъра на кръга. Спрете на около 2 см от краищата.

За продълговат блат, както аз избрах този път. В голямата тавата на фурната, застелете хартия и отново с торбичка или шпатула, разпределете сместа равномерно.

Печете в продължение на 8 до 10 минути, след което оставете настрана върху решетка за охлаждане, докато се охлади напълно вашия блат за торта.

Приятно приготвяне!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: