Начин на приготвяне
Яйцата, захарта и солта се разбиват с миксер, докато сместа се сгъсти и стане обемна.
Към тази смес добавяме ванилията, настърганата лимоновия кора и олиото, отново разбиваме.
Прибавят се настърганите моркови, които преди това сме отцедили от сока, прибавят се и настърганите орехи. Всичко се разбърква с дървена лъжица.
Последно добавяме предварително пресятото брашно, смесено с бакпулвер, содата и подправките.
Разделяме сместа на две равни части. Изпичаме два блата за морковена торта един след друг във форма, покрита с хартия за печене.
Формата е с размер 26 см.
Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 180°C за 20 мин всеки.
Морковеният блат за торта се охлажда върху решетка.
Аз покрих всеки блат с глазура от разбито маскарпоне с пудра захар и оформих пастички.