Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Сладкиш от лимец с матча и плодове

Сладкиш от лимец с матча и плодове

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладкиш от лимец с матча и плодове
Снимка: Yordanka Kovacheva
10 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Този разкошен плодов сладкиш заслужава вниманието ви"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 180 или 190 г
  • бакпулвер - 15 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • портокали - 1 бр.
  • ванилия - 1 прахче, 2 г
  • матча - 2 г на прах + за поръаване по желание
  • маргарин - 180 г
  • сол - 1 щипка
  • мед - 3 с.л.
  • крема сирене - 200 г Light (нискомаслено)
  • сметана - 2 с.л.
  • сезонни плодове - 400 г (ябълки, банани, ягоди, ананас, киви..)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното от спелта, чаят матча на прах, солта и бакпулвера се смесват добре. За да няма бучки в сухата смес, препоръчвам да се пусне всичко в блендер на средна скорост. Така и брашното ще стане по-фино, а ако от матчата има бучици, ще се разбият.

Кората на портокала се настъргва, така че да е само оранжевата част и се разбърква със захарта. Тук пак аз прибягвам до блендера, за да ароматизирам по-добре захарта, а и да я направя по-фина. За целта обелвам оранжевата част на портокала на ивици с помоща на белачка за зеленчуци (много е важно да няма никакви бели части) и смилам на максимални обороти със захарта.

Вие преценете как ще ви е удобно на вас.

Маргаринът се разбива със портокаловата захар на пухкаво кремче. При непрестанно разбиване се добавят и едно по едно трите яйца, докато се усвоят напълно. Сместа ще стане рядка, но това да не ви тревожи.

Добавя се и брашното с примесените в него матча и бакпулвер и хубаво се разбива.

Сместа за лимецовия сладкиш се сипва в намазнена тавичка с откопчаващо се дъно, 20 см диаметър.

Пече се в предварително загрята на 180°C фурна за 30-35 минути.

След като е готов сладкишът, се оставя във формата 15 минути и после се откопчава и изважда да изстине за 2 часа върху решетка.

Крема сиренето се разбива със две лъжици сметана и една лъжица мед. Този крем се намазва върху сладкиша от лимец, поръсва се с друга лъжица мед, а отгоре се подреждат резени от различни плодове, с каквито се разполага и те се поливат с третата лъжица мед и малко матча по желание. Като плодове аз сложих ябълки и портокала, чиято кора обелихме по-рано (трябва да бъде още веднъж обелен, за да му се отстранят белите части).

Разкошният сладкиш от лимец с матча и плодове се поднася с чай или кафе.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: