Начин на приготвяне
За рецептата за тези лесни гюзлеми използваме готовото тесто за мекици или пък такова, което е за пици.
Добре намазнете тестото и го разделете на еднакви топки - с размера на мандарина. Всяка топчица тесто трябва да е добре намаслена, за да не хване кора.
Намаслете си ръцете и разтеглете всяка от топките на тънка кора внимателно, както се разтеглят домашно точени кори за баница. По желание използвайте дървена точилка, но трябва да набрашнявате допълнително.
Разтегнатото тесто трябва да се с размерите на голяма чиния. Мажете с разтопено краве масло или олио и поръсете с натрошено сирене.
Като разтеглим кора (с размерите на голяма чиния), намазваме с разтопена мас или с олио (1 с.л.) и наръсваме със ситно натрошено сирене. Прегъваме четирите краища като плик.
Готовите гюзлеми се подреждат в тава, поръсена с брашно. С помощта на силиконова четка намажете баничките с масло или олио.
Така приготвените тестени закуски изпечете на сач или чугунен тиган - става и обикновен незалепващ тиган. Преди да сложите всяка гюзлема на сача или тигана, се разточва с точилка, за да я изтъним.
Печем от едната страна, мажем с мазнина и обръщаме с шпатула, за да се изпече и от другата страна.
Подреждайте една върху друга гюзлеметата с готово тесто на сач.
поднесете ги за закуска с кисело мляко или айрян, сирене, мармалад.