Начин на приготвяне
Почистете добре рибата, отстранете и главата. Нарежете я на шайби с дебелина 1.5 см. или 1 пръст. Поръсете всяко едно парче с морска сол и черен пипер.
Наредете парчетата едно върху друго, завийте ги с фолио за свежо съхранение и оставете да престоят в хладилник поне 2 часа. През това време нагрейте глинен сач или на дървени въглища, или ако сте в домашни условия - на обикновен котлон.
Когато сачът е нагорещен до червено го отстранете от огъня и го оставете в специална поставка за сач или върху обикновена дървена дъска.
Отстранете фолиото и наредете рибните котлети един до друг. Те ще се сготвят от горещината на глинения съд.
След 3 до 5 минути обърнете всеки котлет от другата страна и оставете докато сачът изстине. Поръсете с капки прясно изцеден лимонов сок и поднесете със свежа салата.