Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Македонска Саралия – орехова баклава с грис и кафява захар

Македонска Саралия – орехова баклава с грис и кафява захар

Македонска Саралия – орехова баклава с грис и кафява захар
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
13
"Поднесете си ненадмина сладост с тази баклава по македонски. Истински разкош!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини (400 г)
  • орехи - 1 ч.ч. ситно натрошени
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • грис - ½ ч.ч. пшеничен
  • шарлан - за поръсване (слънчогледово масло)
  • За Шербет
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • вода - 2 ч.ч. (по 250 мл)
  • ванилия - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изключително лесна рецепта за една невероятна баклава по македонскиСаралия, която можем да приготвим по следния начин:

Количеството на продуктите измерваме с чаена чаша с вместимост 250 мл.

Натрошаваме ситно ореховите ядки. В купа смесваме орехите, кафявата кристална захар и пшеничния грис.

Разстиламе готовите фини кори. Преброяваме ги (в пакет от 400 г има около 13-14 бр.) и разделяме сухата орехова смес на същия брой части. Поръсваме отгоре върху цялата първа кора, плънката, определена за нея (около 2 с.л.). Нагъваме (намачкваме) внимателно на хармоника, така че между гънките да има от ореховата смес.

Нагъната кора, завиваме на спирала / охлювче (да не е стегнато) и поставяме в голяма кръгла тава, която предварително сме намазали с шарлан (нерафинилано слънчогледово масло).

Повтаряме същото и с останалите фини кори и смес, като спиралените кръгчета подреждаме едни до други в тавата. Щом запълним цялата тава, поръсваме малко шарлан върху всяко охлювче.

Печем баницата на розички на 200°C за около 15 минути, докато се позлати цялата сладка баница, като въртим от време на време тавата, за да се изпече равномерно. В случай че фурната е по-силна и още на 12-тата минута отгоре вече е достатъчно тъмно-златиста, то тогава превключваме фурната, да я доизпече само от долната страна.

След като я извадим от фурната, оставяме да изстива.

През това време приготвяме шербет (захарен сироп), като в тенджерката на котлона разбъркваме кафява кристална захар, вода и ванилия. Варим около 5-10 минутки, без да захлупваме с капак, като разбъркваме често.

С горещия шербет заливаме изстиналите печени кори в тавата, като поливаме равномерно количество захарен сироп върху всяка спиралка.

Оставяме да престои цяла нощ и да поема сладкия сироп.

Саралията би била още по-вкусна с домашно разточени кори, но с готови фини кори става много фина и нежна.

Достоен десерт – любим на всички и подходящ за специални поводи, празници и гости.

Разкошна Македонска Саралия – за един по-сладък живот!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: