Начин на приготвяне
Изключително лесна рецепта за една невероятна баклава по македонски – Саралия, която можем да приготвим по следния начин:
Количеството на продуктите измерваме с чаена чаша с вместимост 250 мл.
Натрошаваме ситно ореховите ядки. В купа смесваме орехите, кафявата кристална захар и пшеничния грис.
Разстиламе готовите фини кори. Преброяваме ги (в пакет от 400 г има около 13-14 бр.) и разделяме сухата орехова смес на същия брой части. Поръсваме отгоре върху цялата първа кора, плънката, определена за нея (около 2 с.л.). Нагъваме (намачкваме) внимателно на хармоника, така че между гънките да има от ореховата смес.
Нагъната кора, завиваме на спирала / охлювче (да не е стегнато) и поставяме в голяма кръгла тава, която предварително сме намазали с шарлан (нерафинилано слънчогледово масло).
Повтаряме същото и с останалите фини кори и смес, като спиралените кръгчета подреждаме едни до други в тавата. Щом запълним цялата тава, поръсваме малко шарлан върху всяко охлювче.
Печем баницата на розички на 200°C за около 15 минути, докато се позлати цялата сладка баница, като въртим от време на време тавата, за да се изпече равномерно. В случай че фурната е по-силна и още на 12-тата минута отгоре вече е достатъчно тъмно-златиста, то тогава превключваме фурната, да я доизпече само от долната страна.
След като я извадим от фурната, оставяме да изстива.
През това време приготвяме шербет (захарен сироп), като в тенджерката на котлона разбъркваме кафява кристална захар, вода и ванилия. Варим около 5-10 минутки, без да захлупваме с капак, като разбъркваме често.
С горещия шербет заливаме изстиналите печени кори в тавата, като поливаме равномерно количество захарен сироп върху всяка спиралка.
Оставяме да престои цяла нощ и да поема сладкия сироп.
Саралията би била още по-вкусна с домашно разточени кори, но с готови фини кори става много фина и нежна.
Достоен десерт – любим на всички и подходящ за специални поводи, празници и гости.
Разкошна Македонска Саралия – за един по-сладък живот!
Чудно Вкусно!