Начин на приготвяне
Първо, приготвяме захарния сироп, като кипваме кафявата захар заедно с водата. Като поври малко, сваляме от котлона и към сиропа добавяме какаото, рожков, канелата, ванилията и разбъркваме. Оставяме настрани, захлупено с похлупак.
След това приготвяме гриса. В малка тенджера загряваме леко шарлана и към него добавяме пшеничния грис, като разбъркваме постоянно с телена бъркалка. Като сипем всичкия грис, продължаваме да разбъркваме, без да спираме, вече с дървена плоска бъркалка.
След няколко минути, като омекне грисът, към гъстата смес наливаме постепенно и на няколко пъти захарния сироп и разбъркваме хубаво при цялото време. Вече всичко смесено оставяме да поври още няколко минути, за да се опознаят съставките.
Готовата смес разстиламе в тавичка и оставяме за час-два да изстине и да се стегне и вече и е готово за консумация! Поднасяме поръсена с ядки (бадеми) или по желание може още преди сипването в тавата - тя да е поръсена с ядки и при стягането бадемите да се вградят. С помощта на чаша без дръжка изрязваме кръгчета грис халва.
Много вкусна какаова грис халва с кафява захар. Свършва за секунди.
Лесно и бързо приготвяне и с феномален ефект!
Чудесна за приказна следобедна закуска заедно с топла какао напитка!
Чудно Вкусно!