Лют лучник

Кирил МихайловКирил Михайлов
Помощник Готвач
573392931
Лют лучник
Снимка: Кирил Михайлов
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Традиционният лучник е любим на всички, но само истинските ценители на лютата храна ще оценят тази рецепта с люти чушки"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 с.л.
  • масло - 100 мл
  • сол - 1/2 ч.л.
  • За плънката
  • пресен лук - 6 връзки
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • люти чушки - 4 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, маята, солта и хладка вода се замесва тесто. След като стане гладко тесто, се разделя на три топки, които се покриват с кърпа и се оставят да престоят 30 минути.

През това време се приготвя плънката. Лукът и чушките се режат на дребно и се задушават в олиото. Прибавят се яйцата, разбъркват се и сместа се подправя със сол, червен пипер и чубрица. Оставя се да изстине.

След като тестото втаса, две от топките се разточват на големи кръгове, намазват се с разтопено масло и се слагат един върху друг. Разточват се на дебела кора, по-голяма от кръглата тава, в която ще се пекат.

Кората се разстила в намазаната с масло тава, като краищата и се загъват навътре и се навиват, така че да се образува ръб.

Поизстиналата плънка се изсипва върху кората и се разстила до образувания от тесто ръб. Останалото тесто се разточва на кора с размера на тавата и се поставя отгоре като капак, който трябва да покрие плънката и долната кора на вкусния лучник.

След това се намазва отгоре с остатъка от разтопеното масло и пълнената питка се поставя в студена фурна, която се настройва на 170°C, и се пече около 40 минути.

След като се изпече лютият лучник, се поръсва със студена вода и се покрива с кърпа. Реже се след като изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: