Начин на приготвяне
Сваряваме макароните във вряща вода, подсолена с малко хималайска сол и ½ с.л. шарлан (нерафинирано слънчогледово масло). Разбъркваме често с дървена плоска бъркалка и щом омекнат, сваляме от котлона.
Прецеждаме водата през гевгир и измиваме макароните със студена вода и отново изцеждаме.
Нарязваме на ситно обеления лук, пресния лук и лапад (лопуш), а моркова обелваме и настъргваме.
В тиган сгряваме 2 с.л. шарлан. Сипваме зеленчуците, посоляваме ги с 1 ч.л. равна хималайска фина сол, разбъркваме и захлупваме тигана с капак. От време на време отхлупваме, за да разбъркаме, и след това отново захлупваме. След като омекнат зеленините, прибавяме сварените макарони в тигана и разбъркваме.
След малко сваляме от котлона. Подправяме на вкус с хималайска сол (1 ч.л. равна), черен млян пипер, кимион, джинджифил на прах, червен пипер и чубрица.
Оставяме да изстиват и през това време приготвяме заливката.
В купа разбъркваме с телена бъркалка яйца, кисело мляко, сода за хляб, хималайска фина сол, царевично нишесте и накрая сгъстяваме с малко типово брашно.
Разстиламе макароните в малка правоъгълна тавичка, която предварително сме намазали с шарлан. Важно е да са вече изстинали, за да не се пресече яйцето в млечната смес.
Заливаме ги равномерно със заливката, с помощта на супена лъжица.
Печем на 200°C за около 20-25 минути до златист цвят и готовност на млечната заливка.
Нарязваме на квадратни парчета запеканката с макарони и с кухненска шпатула внимателно ги разпределяме по порции.
Лесна пикантна запеканка с макарони и лапад, подходяща както за обяд, така и за вечеря.
Вкусно пролетно ястие!