Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Запеканки»Пикантна запеканка с макарони и лапад

Пикантна запеканка с макарони и лапад

Пикантна запеканка с макарони и лапад
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Знаем колко много от нашите читатели предпочитат пикантната кухня, затова специално за тях сме подбрали тази рецепта"

Необходими Продукти

  • макарони - ½ пакет (200 г)
  • вода - около 1.2 л
  • лапад - 7 средни листа (лопуш)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • пресен лук - ½ ч.ч. нарязан
  • шарлан - 2 и 1/2 с.л. (слънчогледово масло)
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни
  • черен пипер - ½ ч.л. млян
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • кимион - ½ ч.л. млян
  • джинджифил - ¼ ч.л. на прах
  • чубрица - 2 - 3 щипки
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 6 с.л.
  • хималайска сол - 3 щипки
  • сода - 1/3 ч.л.
  • царевично нишесте - 1 ч.л. равна
  • типово брашно - 1 - 2 с.л. с връхче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме макароните във вряща вода, подсолена с малко хималайска сол и ½ с.л. шарлан (нерафинирано слънчогледово масло). Разбъркваме често с дървена плоска бъркалка и щом омекнат, сваляме от котлона.

Прецеждаме водата през гевгир и измиваме макароните със студена вода и отново изцеждаме.

Нарязваме на ситно обеления лук, пресния лук и лапад (лопуш), а моркова обелваме и настъргваме.

В тиган сгряваме 2 с.л. шарлан. Сипваме зеленчуците, посоляваме ги с 1 ч.л. равна хималайска фина сол, разбъркваме и захлупваме тигана с капак. От време на време отхлупваме, за да разбъркаме, и след това отново захлупваме. След като омекнат зеленините, прибавяме сварените макарони в тигана и разбъркваме.

След малко сваляме от котлона. Подправяме на вкус с хималайска сол (1 ч.л. равна), черен млян пипер, кимион, джинджифил на прах, червен пипер и чубрица.

Оставяме да изстиват и през това време приготвяме заливката.

В купа разбъркваме с телена бъркалка яйца, кисело мляко, сода за хляб, хималайска фина сол, царевично нишесте и накрая сгъстяваме с малко типово брашно.

Разстиламе макароните в малка правоъгълна тавичка, която предварително сме намазали с шарлан. Важно е да са вече изстинали, за да не се пресече яйцето в млечната смес.

Заливаме ги равномерно със заливката, с помощта на супена лъжица.

Печем на 200°C за около 20-25 минути до златист цвят и готовност на млечната заливка.

Нарязваме на квадратни парчета запеканката с макарони и с кухненска шпатула внимателно ги разпределяме по порции.

Лесна пикантна запеканка с макарони и лапад, подходяща както за обяд, така и за вечеря.

Вкусно пролетно ястие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: