Начин на приготвяне
Измийте добре лапада и почистете листата му от средните жилки.
Поставете почистения лапад в тенджера и налейте вода, поръсете със сол и оставете да заври.
Щом водата заври и лападът си промени цвета го прехвърлете в цедка и оставете да се отцеди от течността.
Налейте 1/2 к.ч. олио в тиган и запържете наситнения лук и чесън. Поръсете с черен и червен пипер, добавете бланширания лапад.
Разбъркайте и прибавете добре измития ориз, както и натрошения зеленчуков бульон. Налейте 3-4 ч.чаши топла вода.
Добавете към продуктите джоджен на вкус и 20 грама краве масло. Гответе до омекване на ориза и изпаряване на водата. Пресипете сместа в тава.
В купа разбийте яйцето с кисело мляко, брашно и малко сол. Залейте зеленчуковата смес и печете запеканката в загрята фурна до готовност.
Запеканката с лапад и ориз е много вкусна.