Начин на приготвяне
Уникална идея за диетични фалафел топчета без пържене. Богати на вкусове и аромати!
Ето и как можем лесно да си ги приготвим.
Измерваме продуктите с чаена чаша = 300 мл вода.
В дълбок съд (купа) разбъркваме нахут (предварително сварен), пресни орехови ядки, сусамови семена, суров сусамов тахан и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло). Смиламе ги едро с помощта на електрически пасатор. Донамачкваме сместа с ръчен пасатор.
Чудесно е, ако останат тук-там парченца нахут или орехчета.
В малък метален съд с плоско дъно сипваме всички подправки без хималайската сол: кимион, черен млян пипер, джинджифил на прах, червен пипер и много малка скилидка чесън (или ½ по-голяма), нарязана на много ситно. Пускаме котлона и разбъркваме често.
Щом подправките се загреят и започнат да ухаят още по-силно, значи са започнали леко да се запичат. Разбъркваме и след малко сваляме от котлона.
Извършваме това действие с цел ориенталските подправки в рецептата да са преминали термична обработка, която също така и подсилва техните вкусови качества и аромат.
Прибавяме леко запечените подправки към нахутената смес. Подправяме и с хималайска фина сол на вкус.
Измиваме пресните листенца – магданоз и левурда, нарязваме ги на много ситно и тях също ги добавяме към сместа в купата. Разбъркваме всичко заедно – равномерно.
От полученото тесто оформяме нахутени кюфтенца – нито много малки, нито големи, а приблизително около 3 см. Получават се около 16-18 бр.
Сипваме сурови орехови ядки в плик и с помощта на стъклен буркан ги смиламе с притискане и ги натрошаваме много фино.
Овалваме топчетата, като всяко едно поръсваме в шепата ни с повечко от наситнените орехови ядки и леко притискаме, за да се залепят и по-едрите частички по топченцата.
И лесните фалафелчета са готови!
Диетични фалафел топчета без пържене без никакво пържене!
Подходящи както за специални поводи и празненства, така и за слънчев пикник!
Здравословни и наситени на невероятен микс от ориенталски вкусове!
Чудно Вкусно!