Начин на приготвяне
Сваряваме пастата конкилие във вряща вода с малко хималайска сол и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Разбъркваме често и щом омекнат и са вече напълно сварени, сваляме от котлона. Прецеждаме през гевгир, измиваме със студена вода и отново изцеждаме водата. Връщаме макароните в тенджерата или друг дълбок съд.
На котлона зареждаме малка тенджерка с малко водичка. Щом заври, сипваме пшеничния грис, разбърквайки с телена бъркалка. Щом леко се сгъсти, сваляме от котлона и оставяме да изстива.
Пресните листа лапад – измиваме и нарязваме на лентички, като сме им отстранили външните дръжки. Попарваме ги с гореща вода за много кратко време, само колкото леко да омекнат, и преди да са си сменили цвета, ги прецеждаме от водата. Сипваме ги в каната на нутри булет (или мощен блендер.
Към тях добавяме и другите пролетни пресни зеленини, които сме нарязали на ситно: пресен лук, рукола, левурда, манголд (или спанак), джоджен и магданоз.
Към зеления микс добавяме малка скилидка чесън, начупени орехи, сварения пшеничен грис и подправките на вкус: хималайска фина сол, шарлан, черен млян пипер, пресен лимонов сок и бял оцет Балсамико.
Наливаме малко водичка и смиламе няколко пъти, докато стане фино смляно, като в паузите разбъркваме, за да успее да смели всичко.
Сипваме зеления сос върху макароните и разбъркваме, за да се овкусят равномерно.
Разпределяме по порции и поднасяме за един слънчев обяд.
Пролетни зелени конкилие с лапад – лесни, вкусни и витаминозни!