Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Банички»Пролетни триъгълни банички с ориз и лапад

Пролетни триъгълни банички с ориз и лапад

Пролетни триъгълни банички с ориз и лапад
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
07/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"Насладете се на пролетните банички с ориз и лапад"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 7 бр. фини
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лапад - 20 листа
  • лук - 1 голямa или 2 малки глави
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз - ½ връзка без дръжките
  • хималайска сол - 1 ч.л., равна - на вкус
  • черен пипер - ½ равна к.л.
  • шарлан - 2 - 3 с.л.
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме измития ориз – 1 ч.ч., докато подготвяме зеленините. Отрязваме дръжките на лападовите листа и магданоза, измиваме и ги нарязваме на ситно.

В малка тенджера загряваме шарлан и него сипваме нарязаните лук и чесън. Ръсваме щипка хималайска сол, разбъркваме и оставяме 2-3 минутки да омекнат захлупени с капак. Сипваме отцедения накиснат ориз и заливаме с 3 ч.ч. вода.

Разбъркваме с половин равна к.л. смлян черен пипер и 1 равна ч.л. хималайска сол. Оставяме да се вари и след 10 минути добавяме нарязаните пресни листа лапад. Готвим още около 15 минути - до пълна готовност на ориза.

Дръпваме от котлона и добавяме нарязания на ситно пресен магданоз. Разбъркваме и оставяме леко да се охлади.

През това време си разстиламе хоризонтално готовите кори за баница - необходими за рецептата за тези вкусни банички са 7 бр.

1 триъгълна баничка приготвяме по следния начин:

Намазваме с шарлан (със силиконова четчица) лявата половина на кората сгъваме на две като отлистване на страница. Отново намазваме лявата половина и сгъваме в същата посока, така че да се получи дълга тясна лента. Поставяме си я хоризонтално и отгоре сипваме 3 богати супени лъжици от оризовия пълнеж.

Равномерно разстиламе тънък оризов пласт по дължина, като не поставяме плънка по краищата. Завиваме триъгълната форма, като започваме с долен ляв ъгъл, който сгъваме по диагонал и след това следваме инерцията до края, като краищата прегъваме навътре и тогава финално завиваме.

Същата последователност от действия прилагаме и за другите кори за баничките с лапад.

Подреждаме ги в квадратна тава, предварително намазана с шарлан - с четчицата (събират се, наредени като мозайка). Намазваме и тях с шарлан и печем в загрята фурна за 30 минути на 180-200 градуса.

Поднасяме топли хрупкавите златисти пролетни триъгълни банички с ориз и лапад.

Веган апетитни, ароматни и засищащи оризови триъгълни банички - любими на големи и мънички!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: