Начин на приготвяне
Отцедете много добре предварително размразения спанак. Смесете го с олиото и го пасирайте до получаване на гладко пюре.
Разбийте яйцата заедно със захарта и щом сместа побелее, добавете към нея ванилията и спаначеното пюре. Накрая добавете предварително пресятото с бакпулвера брашно.
Разбъркайте до получаване на кексова смес.
Подгответе си две еднократни форми с диаметър 20 см. Сложете хартия за печене в тях и сипете по 3 черпака от сместа. Заравнете внимателно.
Загрейте фурната на 170 градуса и печете блатовете за 30-тина минути или до готовност.
Извадете блатовете и оставете да се охладят. Подравнете ги с помощта на остър нож, а остатъците настържете на ренде.
Междувременно пригответе сиропа, като разбъркате меда в топлото мляко, докато се разтвори.
В чиния сложете единия блат и го сиропирайте с около 8-9 лъжици от сладкото мляко. Намажете с част от разбития сметанов крем, крема сирене и пудра захар. Ако е много гъст кремът, разредете с 2-3 лъжици мляко.
Отгоре сложете втория блат и отново го сиропирайте. Намажете цялата тортичка с белия крем.
В 2-3 лъжици отделен крем разтворете червената боя и разбъркайте. Сложете тук-там от червения крем върху сметановата торта.
Внимателно минете отгоре със силиконова четка, за да се оформят чертички. Шприцовайте розички и поръсете с настърганите трохи блат.
Охладете тортата и сервирайте.
Сметановата торта със спаначени блатове е чудна.