Начин на приготвяне
В метален съд прибавете маслото, захарта, прясното мляко и шоколада на прах.
Поставете на котлона и нагрейте до пълното разтваряне на захарта и шоколада, до гладка еднородна смес.
Заделете от сместа 5-6 с.л. за намазване (поливане) на кекса.
Отделно разбийте яйцата и ванилиите с миксер много добре.
Към тях на тънка струя прибавете шоколадовата смес при непрекъснато бъркане.
В края прибавете предварително смесените пресято брашно смесено с бакпулвера, разбъркайте до гладка смес за домашния какаов кекс с шпатула.
Намажете форма за кекс с малко масло и поръсете с малко брашно.
Сипете сместа в нея, поставете формата в предварително нагрята на 180°C фурна и печете до готовност за около 40 минути.
Още топъл, намажете (полейте) шоколадовия кекс със заливка със заделения шоколадов сос.