Начин на приготвяне
Срежете капачета на доматите и издълбайте вътрешността с лъжица.
Отделете 140 грама от нея за винегрет, а останалото може да използвате за едно хубаво свежо гаспачо, доматен сос или за друго ястие.
Вместо 6 по-големи домата, може да изберете и по-малки като размер, но повече на брой. В случая аз съм избрала домати тип Раф, които са много симпатични, имат интересен цвят и разкошен вкус и аромат.
Обърнете на обратно доматчетата, за да се отцедят.
Сипете в блендер отделената вътрешност и към нея сложете зехтина, оцета, меда, риган, сол и черен пипер. Завъртете за секунди на средни обороти, така че да се получи еднородна смес.
Сложете при винегрета чията и тиквеното семе и хубаво разбъркайте. Оставете така да престои 15 минути, за да набъбнат зрънцата от чия.
Откъснете 6 листа от цикория или бейби маруля и ги измийте и отцедете, за да няма капки по тях. Подредете в чинии или един поднос като лодки.
Във всяко сложете по лъжица винегрет и отгоре положете по един домат с отвора нагоре.
Във кухината на всеки домат отново сложете лъжица винегрет и напълнете с парчета моцарела, така че да излизат от зеленчука.
7. Пак поръсете пълнените домати с винегрет и поднесете студеното предястие, като захлупите всеки домат с неговото капаче.
Добър апетит с пълнените домати с моцарела и винегрет от чия и тиквено семе!